ΕΑΣ Κιάτου: Σε αναπτυξιακή τροχιά φάβα και Φασόλι Φενεού

159

Σε αναπτυξιακούς προσανατολισμούς κινείται η ΕΑΣ Κιάτου για ό,τι έχει σχέση με το φασόλι Βανίλια Φενεού ΠΟΠ-ΠΓΕ, αλλά και τη φάβα ΠΟΠ-ΠΓΕ Φενεού.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στις 24 Μαΐου 2012, τα Φασόλια Βανίλιες Φενεού εγκρίθηκαν και καταχωρήθηκαν ως προϊόν ΠΓΕ.

Περισσότερα εδώ

Για το έτος 2017, καλλιεργήθηκαν 800 στρέμματα, από 70 παραγωγούς. Λόγω των καιρικών φαινομένων (ανοιξιάτικες βροχές και καύσωνας Ιουνίου-Ιουλίου) δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ανθοφορία και στην καρποφορία και έτσι είχαμε πτώση στη στρεμματική απόδοση, που κυμάνθηκε στα 100 κιλά, με τις τιμές παραγωγού να διαμορφώνονται στα 2-2,2 ευρώ το κιλό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, «αγοράσαμε φασόλια Βανίλια σε υψηλή τιμή, με αποτέλεσμα να μας κοιτάνε οι ανταγωνιστές μας περίεργα. Εμείς δεν αναζητούμε το κέρδος, αλλά τη στήριξη των παραγωγών. Το προϊόν έχει προοπτική, αλλά υπάρχει ένα θέμα με την ποσότητα. Εμείς ετοιμαζόμαστε σε συνεργασία με τον δήμο και για την κατασκευή συσκευαστηρίου τυποποίησης, τόσο των φασολιών όσο και της φάβας».

Φάβα

Ιδιαίτερα συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΑΣ σχετικά με τη φάβα Φενεού, και κάλεσε τους καταναλωτές να γίνουν πιο επιλεκτικοί. «Είναι ένα προϊόν νέο και θα χρειαστούμε χρόνο για την ανάδειξή του. Καλό είναι, όμως, οι καταναλωτές να μην αγοράζουν ό,τι βλέπουν στα ράφια και γράφει η ετικέτα Φενεός, να είναι πιο προσεκτικοί».

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, η Φάβα Φενεού εγκρίθηκε ως το 104ο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόν από την ΕΕ. Για το έτος 2017, καλλιεργήθηκαν 1.800 στρέμματα, από 100 παραγωγούς. Λόγω των καιρικών φαινομένων (ανοιξιάτικες βροχές και καύσωνας Ιουνίου-Ιουλίου) δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ανθοφορία και στην καρποφορία έτσι είχαμε πτώση στην στρεμματική απόδοση, που κυμάνθηκε στα 80-100 κιλά και με τις τιμές παραγωγού να διαμορφώνονται στα 0,55-0,70 ευρώ το κιλό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ