Την απογείωση της ελληνικής εμπλοκής στα αιματοβαμμένα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια σε μια τεράστια γκάμα θεμάτων, από τις πολεμικές επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας και τις διευθετήσεις που δρομολογούνται στην περιοχή μέχρι την Παιδεία και τον Πολιτισμό (προφανώς για να μπολιαστεί η νεολαία με τις «αξίες» των δολοφόνων των λαών), σηματοδοτεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο.

Η φιλοξενία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν περνάει απαρατήρητη ούτε από τους διεθνολόγους ούτε από τους αναλυτές της γεωστρατηγικής. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση, πολλά υποσχόμενη, με κύριο στοιχείο τη μετατροπή της Σούδας σε βάση μόνιμου ελλιμενισμού για το τεραστίων διαστάσεων πολεμικό πλοίο USS Hershel «Woody» Williams, από το οποίο μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε ευρύτατες επιχειρήσεις. Ως επακόλουθο αυτής της κίνησης είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων υποστήριξης της βάσης.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται τη χώρα μας μέσα σε έναν χρόνο και αυτό δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Πομπέο δεν θα μεταβεί στην Τουρκία, ως είθισται, από τους Αμερικανούς πολιτικούς έπειτα από κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει ένας νέος, δεύτερος ναύσταθμος στην Κρήτη, στη Σούδα, με λειτουργία ανάλογη εκείνου της Σαλαμίνας, ώστε το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) να αποκτήσει όχι μόνο θεσμική, αλλά και επιχειρησιακή βαρύτητα. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συνδράμουν στη διαμόρφωση του ΣΔΑΜ, όπου υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ενώ η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για επιτάχυνση της διαμόρφωσης και του Ναυστάθμου Κρήτης του Πολεμικού Ναυτικού.

Ήδη, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός ξεκαθάρισε ότι για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών προέχει το Διεθνές Δίκαιο, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Μ. Πομπέο στην Αθήνα, τον Οκτώβριο 2019
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Μ. Πομπέο στην Αθήνα, τον Οκτώβριο 2019

zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *