Επισιτισμός – Τουρισμός: Συλλαλητήριο εργαζομένων στο Σύνταγμα

20

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!». Με το σύνθημα αυτό το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις καλούν την Πέμπτη 28 Μάη σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 11 π.μ.

«Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία», απαιτεί το κλαδικό Συνδικάτο και προκηρύσσει στάση εργασίας αύριο (10 π.μ. – 2 μ.μ.), προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση.

Μέχρι στιγμής απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Hilton», «Athens Plaza», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest» και στο Καζίνο Πάρνηθας.

– Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής και Σωματεία Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» καλούν τους εργαζόμενους του αεροδρομίου σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Επισιτισμού – Τουρισμού στις 28 Μάη, στο Σύνταγμα. Εξάλλου κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα, απευθύνουν και Ενώσεις ΕΒΕ. Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις θα γίνουν εκείνη την ημέρα και σε άλλες πόλεις. 

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι «χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που έκαναν ή προετοιμάζονταν για την πρακτική τους άσκηση» έχουν μείνει «χωρίς δουλειά, μισθό, ασφάλιση, συνολικά απροστάτευτοι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας».

Την υποστήριξή του στην κινητοποίηση έχει εκφράσει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στο πλευρό των εργαζομένων παίρνουν θέση σωματεία από άλλους κλάδους και μαζικοί φορείς, στηρίζοντας τα αιτήματά τους. Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν μεταξύ άλλων: Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Επίσης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

– Στο μεταξύ, σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων ν. Αττικής τα επιχειρησιακά σωματεία την Πέμπτη 28 Μάη στις 13.00 (αμέσως μετά το συλλαλητήριο) στην αίθουσα το Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, στον 2ο όροφο.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις – παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

Πέμπτη 28 Μάη

 • Αθήνα: Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
 • Θεσσαλονίκη: Στις 11 π.μ. κινητοποίηση στην Καμάρα από το ΣΕΤΕΠΕ.
 • Πάτρα: Στις 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ.
 • Γιάννενα: Στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια από την Ένωση Υπαλλήλων Επισιτισμού . Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΕΚ Ιωαννίνων.
 • Ζάκυνθος: Συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ και συλλαλητήριο στις 10/6.
 • Ηράκλειο: Στις 6 μ.μ. κινητοποίηση στα Λιοντάρια
 • Καβάλα: Στις 11 π.μ. κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Κως: Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 7 μ.μ. και παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων. Την 1η Ιούνη οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.
 • Κατερίνη: Συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό στις 11 π.μ. έξω από την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας
 • Καλαμάτα: Κινητοποίηση στην πλατεία 23ης Μαρτίου στις 7.30 μ.μ.
 • Κεφαλονιά: Γενική συνέλευση του κλαδικού σωματείου
 • Λευκάδα:  Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια καλεί σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
 • Ρέθυμνο: Παρεμβάσεις στις 10 π.μ. της Επιτροπής Αγώνα σε επισιτιστικούς χώρους δουλειάς
 • Χανιά: Κινητοποίηση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Παρασκευή 29 Μάη

 • Σάμος: Γενική συνέλευση του Σωματείου στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
 • Λασίθι: Περιοδείες του κλαδικού Συνδικάτου «Ο ΤΑΛΩΣ» στις 11.30 π.μ. σε επισιτιστικούς χώρους δουλειάς.

Δευτέρα 1 Ιούνη

 • Κέρκυρα: Μηχανοκίνητες πορείες στις κεντρικές αρτηρίες του νησιού που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.
 • Κως: Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.

Τετάρτη 10 Ιούνη

 • Ζάκυνθος: Συλλαλητήριο στην πλατεία Σολωμού.

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των Συνδικάτων

Όπως καταγγέλλουν τα Συνδικάτα, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βρεθεί στην ανεργία, η κυβέρνηση «μπουκώνει» τους επιχειρηματίες με επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο όνομα της «ενίσχυσης της εργασίας». Ταυτόχρονα, το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να ζουν με 534 ευρώ το μήνα, παρατείνεται για τις επιχειρήσεις του κλάδου έως τον Ιούλη, ενώ όπως και στους υπόλοιπους κλάδους η γκάμα της «ευελιξίας» διευρύνεται. Οι Συλλογικές Συμβάσεις ανατρέπονται όσον αφορά τους μισθούς, το χρόνο εργασίας, την επαναπρόσληψη των εποχικών.

Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση, τα σωματεία έχουν προχωρήσει σε συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας και τους ξενοδόχους, οργανώνοντας την απάντησή τους σε κυβέρνηση και εργοδότες. Το συλλαλητήριο της Πέμπτης είναι ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα των αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών, που θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Τα Συνδικάτα απαιτούν: Να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό με βάση τις ΣΣΕ. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ακύρωση πληρωμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων. Μηδενικά δημοτικά τέλη.

Στο μεταξύ, το κλαδικό Συνδικάτο έχει ετοιμάσει σποτ με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους, καλώντας στην αυριανή κινητοποίηση. Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Τουρισμού, που αγωνιούν για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, οι εργαζόμενοι αντιπαραθέτουν τις διεκδικήσεις και τον αγώνα τους για να μην πληρώσουν ξανά τα «σπασμένα» της νέας κρίσης, όπως έχουν ήδη πληρώσει την κρίση, αλλά και την ανάπτυξη του «θαύματος» του Τουρισμού.

Πηγή: 902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here