Επιστράτευση 206 γιατρών: Πώς θα επιδοθούν τα φύλλα πορείας – H διαδικασία

139

Στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το ΕΣΥ στην κρίσιμη “μάχη” κατά του κορονοϊού, μετά το “ναυάγιο” των συζητήσεων με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η επιστράτευση επιλέχθηκε ως ύστατο μέσο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές από την πρώτη στιγμή, μετά την άρνηση των ιδιωτών γιατρών για οικειοθελή προσχώρησή τους στο ΕΣΥ. Όπως είπε και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών “προχωρήσαμε στην επιστράτευση αφού εξαντλήσαμε πρώτα όλα τα περιθώρια”. Άλλωστε οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι συνθήκες “πολέμου” που επικρατούν σε αυτά και οι εφημερίες του… τρόμου που κάνουν γιατροί και νοσηλευτές δεν έδιναν την… πολυτέλεια του χρόνου για άλλες καθυστερήσεις και διαπραγματεύσεις.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο καθώς υπήρξαν και διαφωνίες μεταξύ των γιατρών. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος λίγο μετά τη συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια το Σάββατο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη στάση της που οδηγεί σε αδιέξοδο και ζητούσε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το «πρωτοφανές», όπως αναφέρει, «για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης». Ωστόσο, αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με διευκρίνισή του, επισημαίνει ότι η ανακοίνωση του ΠΙΣ δεν έχει την έγκρισή του. «Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά “αδειάζει” το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. “Κατά πρώτον, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου της 21ης -3-2021 εκφράζει τις απόψεις μελών του ΔΣ και όχι της ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και σίγουρα το ύφος του δεν εκφράζει τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά” αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Βέβαια, μετά την απόφαση για επιστράτευση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον RealFm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι “υπάρχουν παράπονα αλλά είναι η ώρα για όλους να πάμε στη μάχη”. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης είπε στον RealFm ότι “εμείς συνταχθήκαμε χωρίς δεύτερες ή τρίτες υποσημειώσεις, πάνω από όλα όταν υπάρχει μάχη και καλείται κάποιος να την δώσει, πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό ακριβώς συνταχθήκαμε σε αυτό το κάλεσμα, δηλώσαμε στους συναδέλφους ότι δεν θέλουμε επιστράτευση αλλά συστράτευση. Υπήρξε μια συμμετοχή τουλάχιστον 67 γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων από την Αθήνα, τους οποίους ευχαριστούμε, όμως είδαμε και σήμερα να υπάρχει η επιστράτευση για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η μάχη, γιατί πάνω από όλα έχει σημασία ο ασθενής”.

Η διαδικασία της επιστράτευσης

Ποια είναι όμως, η διαδικασία της επιστράτευσης των πρώτων 206 γιατρών και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν;

“Οι 206 γιατροί έχουν ήδη επιλεγεί. Είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και ηλικίας κάτω των 60 ετών” είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι “η επίταξη υπηρεσιών είναι για έναν μήνα και με υπουργική απόφαση θα ορίζεται το ύψος της αποζημίωσης γι’ αυτούς τους ιατρούς για αυτόν τον μήνα. Θα λάβουν την αποζημίωση του Επιμελητή Β΄ με τον βαθμό του οποίου θα ενταχθούν στο σύστημα”.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν δικαίωμα να διατηρήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους ενώ καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ, συνεπώς δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου (ασθενή ή συγγενών του), όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Μόλις ολοκληρωθεί το τύπωμα των φύλλων “πορείας” αυτά θα επιδοθούν από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους Συλλόγους των οποίων αποτελούν μέλη μέσα σε 24 ώρες. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο όπου θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς και η ώρα και η ημερομηνία.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια, ενώ κινείται παράλληλα η διαδικασία του αυτοφώρου. Οι γιατροί θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δικαίωμα εξαίρεσης έχουν εκείνοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (σωματικής ή ψυχικής). Αυτό όμως θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ