Η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης βρίσκεται στην Πελοπόννησο- βίντεο

210

Η χώρα μας ξεχωρίζει παγκοσμίως για την πλούσια και σπουδαία ιστορία της η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, λοιπόν, πέρα από τα σπουδαία ιστορικά γεγονότα, έχουν δημιουργηθεί και μνημεία αλλά και κατασκευές που έχουν αποκτήσει πλέον μεγάλη αξία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο λόγος για την γέφυρα του Αρκαδικού, γνωστή και ως Γέφυρα της Καζάρμας. Ένα πραγματικό μνημείο της ιστορίας που αξίζει ο καθένας να γνωρίσει από κοντά. Πρόκειται για μια μυκηναϊκή γέφυρα, που βρίσκεται στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας και έχει ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η εντυπωσιακή γέφυρα του Αρκαδικού

Η γέφυρα του Αρκαδικού βρίσκεται στον δρόμο που ενώνει το Ναύπλιο με την Επίδαυρο και είναι ουσιαστικά κοντά στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού και όχι άδικα. Θα ακούσεις από τους ντόπιους να την αποκαλούν και «γέφυρα Καζάρμας». Η ιστορία της, όπως και να έχει παραμένει η ίδια. Η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης υψώνεται τέσσερα μέτρα από τη γη, έχει μήκος 22 μέτρα και πλάτος 5,6 μέτρα. Από εκεί περνούσαν οι Μυκηναίοι πολεμιστές όπως επίσης και τα βασιλικά άρματα. Ταυτόχρονα προστάτευε την περιοχή από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων λειτουργώντας ουσιαστικά σαν γέφυρα.

Ελληνική η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης

Η συγκεκριμένη, λοιπόν, γέφυρα θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη γέφυρα της Ευρώπης και χρονολογείται από το 1300 π.Χ. Αρχικός σκοπός για τον οποίο κατασκευάστηκε ήταν να συνδέει την Επίδαυρο με τις Μυκήνες αλλά και την Αρχαία Τίρυνθα. Εντυπωσιακή είναι και η ίδια η κατασκευή της καθώς χτίστηκε με μεγάλους ακατέργαστους ασβεστόλιθους χωρίς να χρησιμοποιηθεί συνδετικό υλικό. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από το κανάλι Haanity του Youtube.

Αποτελούσε αυτό εξάλλου έναν συχνό τρόπο κατασκευής τον οποίο ακολουθούσαν οι Μυκηναίοι τεχνίτες εκείνη την περίοδο. Αυτός ο τρόπος ονομαζόταν κυκλώπειος. Και ήταν επιτυχημένος επειδή το βάρος των ασβεστόλιθων όπως επίσης και η συμμετρική τοποθέτησή τους ως προς τον κατακόρυφο άξονα της ήταν αυτά που έκανα το κτίσμα σταθερό.

Αν βρεθείς για απόδραση στο Ναύπλιο, αξίζει να περάσεις μια βόλτα από την συγκεκριμένη γέφυρα και να θαυμάσεις το μεγαλείο.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: unblock.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ