Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. ευρώ από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Spiegel

64

Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. ευρώ από τη Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Αθήνα.

«Όσο η Ελλάδα εξαρτιόταν από τη στήριξη της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, η Αθήνα αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σε σχετικό του δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του με ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη, που φέρει τον τίτλο: «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία».

Σημειώνεται ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο κ. Σταϊνμάιερ, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόθεση της Αθήνας να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα εκστρατεία διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, ενώ το ίδιο τονίζει ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι δύο κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο θέμα, από την Κρήτη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο χωριό Καλλικράτης και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο χωριό Κάνδανος.

Σύμφωνα με το Spiegel, αυτό το περιστατικό σηματοδοτεί την αρχή μιας μακράς εκστρατείας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι η ελληνική Βουλή θα επικυρώσει κατ’ αρχήν έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δισ. ευρώ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δισ. ευρώ, με βάση τους υπολογισμούς από τα τέλη 2014.

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016, παρόλα αυτά δεν είχε δημοσιευτεί όσο η Ελλάδα δεχόταν ακόμα βοήθεια από χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός άλλαξε στάση, όπως υποστηρίζει το άρθρο και ο Αλέξης Τσίπρας επιτρέπει τώρα στο κοινοβούλιο να επικυρώσει την έκθεση. Το ίδιο αναφέρει ακόμα ότι ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ηθική αποζημίωση», αλλά δεν αναφέρει ωστόσο τα πολλά δισ. που πιθανότατα να λάβει η Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι μια επιτυχία στο ζήτημα των επανορθώσεων θα του διασφάλιζε πολλές ψήφους, στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα, σε δεύτερη φάση η Ελλάδα είναι πρόθυμη να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της τόσο στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πάντα με το περιοδικό, σε τρίτη φάση «η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων. Από τη πλευρά της, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει το αίτημα. Ήδη στο παρελθόν έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να διεκδικεί αποζημιώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την άποψη ορισμένων Ελλήνων νομικών, ακριβώς αυτή η άρνηση της Γερμανίας ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Τέλος, το περιοδικό τονίζει ότι «το ζήτημα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ