Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

111

 Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο λειτούργησετην Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, σύμφωνα πάντοτε με τα υγειονομικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της COVID-19.

Στον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αρχικά αναφέρθηκε στο κατανυκτικό Τριώδιο και στην συνέχεια επεξήγησε την Ευαγγελική περικοπή, την αναφερόμενη στην παραβολή του Ασώτου. Κάποιοι Θεολόγοι, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, για να καταδείξουν την μεγάλη σημασία της παραβολής αυτής, έχουν εκφράσει την άποψη ότι, ακόμη και αν χαθεί το Ι. Ευαγγέλιο και διασωθεί μόνο αυτό το απόσπασμα, είναι αρκετό να το αντικαταστήσει, να τοποθετήσει τον άνθρωπο στον σωστό δρόμο και να κατακτήσει έτσι την αιώνια ζωή. Τόνισε δε, ότι με αυτή την απλή, όμορφη, διδακτική και συνάμα θεολογική «ιστορία» – παραβολή ο Χριστός μας διδάσκει ότι ο Θεός και Πατέρας μας ανεξάρτητα από το, εάν τα τέκνα Του, οι άνθρωποι, ζουν κατά Θεό ή ασώτως,δεν παύουν ποτέ να είναι πλασμένα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσινΤου, επομένως είναι παιδιά Του.

Ο Θεός επιθυμεί την σωτηρία όλων των παιδιών Του κ᾿ εμείς οφείλουμε να μην ασχολούμεθα με το τι πράττει ο πλησίον μας, αλλά με το τι πράττουμε εμείς για τον εαυτό μας και για τον πλησίον μας. Αυτός ο τρόπος ζωής συνεπικουρούμενος από την ειλικρινή μετάνοια οδηγεί με ασφάλεια τους ανθρώπους στον δρόμο του Θεού και στην σωτηρία ακόμα και στα «στερνά» της ζωής τους.

Ο Ποιμενάρχης μας ολοκλήρωσε το κήρυγμα του επισημαίνοντας ότι,ειδικά τώρα, που οδηγούμαστε προς την Μεγάλη Τεσσαρακοστή,ο αγώνας προς την μετάνοια πρέπει να κορυφώνεται, ώστεμε την έλευση της Αναστάσεως του Κυρίου μας να απολαύσουμε τα αιώνια αγαθά της Βασιλείας Του!Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας τέλεσε το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Τούντα, δεόμενος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του!

Την ίδια ημέρα ο Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού στο Λουτράκι. Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφερθείς στο Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας τόνισε ότι οι Πιστοί οφείλουν να λατρεύουν τον Θεό και με το πνεύμα τους αλλά και με το σώμα τους για τρεις θεολογικούς λόγους:

α)ότι «τα σώματα (ημών) μέλη Χριστού εστίν»,

β) ότι «το σώμα (ημών) ναός του εν υμίν Αγίου Πνεύματος εστίν» και

γ)ότι «ηγοράσθη(μ)εν τιμής».

Τούτων ένεκα οφείλουμε οι Χριστιανοί να λατρεύουμε τον Θεό και με το σώμα και με το πνεύμα και με την ψυχή, αφού η Αποστολική προτροπή είναι: «δοξάσατε δὴτὸνΘεὸνἐντῷ σώματι ὑμῶνκαὶἐντῷπνεύματιὑμῶν, ἅτινάἐστι τοῦ Θεοῦ.»(Α΄ Κορ.στ΄,20).

Την 11:30 τοπρωίτης αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος και ο Θεοφιλέστατος μετέβησαν στο Α΄ Κοιμητήριο Κορίνθου, όπου και ετέλεσαν την Εξόδιο Ακολουθία της αοιδίμου Ευγενίας Χρυσοφάκη, υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ Κορίνθου.

Στον επικήδειο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με ένθερμους λόγους,αναφέρθηκε στο ήθος και στο έργο της θανούσης αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση που είχαν, λόγω της θητείας της ως μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και επί μακαριστού Παντελεήμονος Καρανικόλα και επί Τοποτηρητείας και επί των ημερών του, και μάλιστα κατά τον πρώτο καιρό της εγκαταστάσεως του στην Ι. Μητρόπολή μας, που με την συμμετοχήτης και τις γνώσεις της βοήθησε στην ομαλή λειτουργία του διοικητικού αυτού οργάνου της Ι. Μητροπόλεως και στην θεαματική ανόρθωση των οικονομικών της. Δεν παρέλειψε επίσης να παραμυθήσει τους «οικογενείς» της – σύζυγο, παιδιά της …- και ν᾿ ανακοινώσει ότι η κηδεία της αοιδίμου θα γίνει «τιμής ένεκεν» Μητροπολιτική δαπάνη.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ