Την παραμονή της εορτής Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε τον Μέγα Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σολομού Κορινθίας, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Κοντογιάννη, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τον Πρωτοδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνό Γεννηματά, παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου, Δημοτικών Συμβούλων και τον εκ Βουλευτών κ. Κων/νοΚόλλια.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στον βίο των Αγίων Ισαποστόλων ερμηνεύοντας παράλληλα την Προφητεία του Προφ. Ησαΐου, που αναφέρει «Καίπορεύσονταιβασιλεῖςτῷφωτί σου καίἔθνητῇλαμπρότητί σου», (Ἡσ. 60, 1-3), επισημαίνοντας ότι, οι τιμώμενοι Άγιοι πορεύτηκαν με το Φως του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Ιησού Χριστού. Με αυτό το Φως της Αναστάσεως και με την λαμπρότητά του, όχι μόνο στερέωσαν την Εκκλησία, αλλά ανέδειξαν τα Πανάγια Προσκυνήματα και φώτισαν ολόκληρη την Οικουμένη με τις Αλήθειες, τα Δόγματα της Πίστεως και το παράδειγμά Τους. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο οφείλουμε κι εμείς, που τιμούμε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, να πορευόμαστε στην ζωή μας οδηγούμενοι από το Φως της Αναστάσεως κατευθυνόμενοι προς την Νέα Ιερουσαλήμ, την ποθεινή και αιώνια πατρίδα κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού.

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλεντζίου, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιωμένος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο  Βόχας Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Πέτρο Ρούσσο, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Ιωάννη Μητσόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη.

Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Πιστούς ο άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε στην προσωπικότητα των Αγίων επισημαίνοντας ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος διαβλέποντας ότι η ειδωλολατρία φθίνει και φθείρει τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας αντελήφθη ότι ο Χριστιανισμός με «όπλα» την αλήθεια, την δικαιοσύνη και την αγάπη, μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα την λύση, από το πνευματικό αδιέξοδο που είχε περιέλθει. Η βιωτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και κυρίως οι αποφάσεις Του, δηλαδή, το Διάταγμα των Μεδιολάνων περί ανεξιθρησκίας, που βγάζει την Εκκλησία του Χριστού από τις κατακόμβες, η φροντίδα για ειρήνη και ομόνοια στους κόλπους της Εκκλησίας, με την σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, η καθιέρωση της αργίας της Κυριακής, αλλά και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον κατέστησαν Μέγα και Άγιο. Οι Έλληνες δε ακόμα περισσότερο τιμούμε και δοξάζουμε τον Άγιο Κωνσταντίνο γιατί χάρις Αυτόν και την μητέρα του Αγία Ελένη έχουμε ακόμα και σήμερα στα χέρια μας το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και τα Πανάγια Προσκυνήματα. Ολοκληρώνοντας και αφού μετέφερε τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου τόνισε ότι, ο Άγιος ενισχύθηκε από την δύναμη του Σταυρού και το όραμα που είδε, ενώ προτρέπει τον κάθε Χριστιανό, που αποφασίζει να ζήσει με τα Ευαγγελικά Προστάγματα, να ενισχύεται και να αντλεί δύναμη από τον Σταυρό του Σωτήρος Χριστού.

Την επομένη Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021, ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος μετέβη στο Λέχαιο και στον εκείσε Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου και ετέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία παρουσία της αναπληρώτριας Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου και Βουλευτού Κορινθίας της Ν.Δ. κ. Μαρίας-Ελένης Σούκουλη, του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου και Δημοτικών Συμβούλων.

Την διακονία του Θείου λόγου παρεχώρησε στον φιλοξενούμενο Πανοσ. Αρχιμ. π. ΑχίλλειοΤσούτσουρα, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, ο οποίος με γλαφυρότητα και θεολογική ενάργεια αναφέρθηκε στους τιμώμενους Άγιους και στις προσωπικότητες των Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και στην προσφορά τους στον Χριστιανισμό και την ανθρωπότητα. Παρομοίασε τον Μέγα Κωνσταντίνο με τον Προφητάνακτα Δαυίδ και κατ᾿ αντιπαραβολή ο Άγιος υψώθηκε, όπως ο Προφήτης Δαυίδ, από τις αρετές της ταπεινώσεως και της μετάνοιας επιδεικνύοντας ειλικρινή πίστη και Χριστιανικό ήθος σε τέτοιο μέγεθος, που μέχρι και σήμερα να αποτελεί παράδειγμα Χριστιανού Ηγέτη και Αγίου Ανθρώπου.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ευχαρίστησε τον Ιεροκήρυκα π. Αχίλλειο για τον εμπνευσμένο λόγο του και την τιμητική παρουσία του και παρότρυνε τους Πιστούς να ακολουθούν και να μιμούνται τους εορταζόμενους Αγίους, καθώς λουσμένοι στο Φως της Αναστάσεως του Χριστού, αποτελούν τους φωτεινούς οδοδείκτες, που οδηγούν προς την αιωνιότητα.

Τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Εορτής ο Μητροπολίτης μας παρακάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν θερμά για την κατάπαυση της πύρινης λαίλαπας, που στο διάβα της κατακαίει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, κατοικίες και Μοναστήρια στην Κορινθία και την όμορη Μεγαρίδα και ευχήθηκε να βάλει ο Θεός το χέρι Του, ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Τα υλικά πράγματα ξαναγίνονται κατέληξε ο Σεβασμιώτατος οι άνθρωποι όμως ποτέ…

Την ίδια ημέρα στα Ταρσινά Κορινθίας και στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, τον νέο Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Ιωάννη Αθανασίου, τον οποίο και παρουσίασε στους κατοίκους του χωριού και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη.

Ο Θεοφιλέστατος κήρυξε τον Θείο λόγο, αναφερόμενος στον βίο των εορταζόμενων Αγίων και στους λόγους, για τους οποίους η Ιστορία ανεκήρυξε τον Άγιο Κωνσταντίνο Μέγα και η Εκκλησία τον κατέταξε στην χορεία των Αγίων. Αναφέρθηκε επίσης στην Αγία Ελένη, η οποία διαπαιδαγώγησε τον Μέγα Κωνσταντίνο σύμφωνα με τις Ευαγγελικές Προσταγές, αλλά και στην αποστολή Της στους Αγίους Τόπους προκειμένου να βρει τον Τίμιο Σταυρό και τα λοιπά Πανάγια Προσκυνήματα.

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ελληνοχωρίου λειτούργησε ο Ιεροκηρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας  Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην συμβολή των Αγίων για την επικράτηση και στερέωση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεως, ενώ μετέφερε στους Πιστούς εόρτιες ευχές από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *