Η πανσέληνος βρήκε “κλειστό” τον Ισθμό…πήγε στο Ναύπλιο χαρίζοντας μοναδικές εικόνες στους επισκέπτες

76
Η πανσέληνος του Ιουλίου ή αλλιώς «το Φεγγάρι του Ελαφιού» ανατέλλει ολόγιομη πάνω από το Ναύπλιο, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021. Η ακριβή ώρα για την πανσέληνο είναι στις 24 Ιουλίου στις 05:36 . Η συγκεκριμένη Πανσέληνος έχει και άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού» «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου», όμως η επικρατέστερη είναι η «Πανσέληνος του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα. Σύμφωνα με τη ΝASA, η Σελήνη θα είναι ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουλίου 2021, όμως για πολλές χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, το φεγγάρι θα βρίσκετε στην κορύφωσή του, το Σάββατο τα ξημερώματα. Πάντως το φεγγάρι θα φαίνεται ολόκληρο στον ουρανό για περίπου τρεις ημέρες έως το πρωί της Κυριακής.
Κατακόκκινος ο δίσκος της πανσελήνου του Ιουλίου υψώθηκε το βράδυ της Παρασκευής πάνω από το κάστρο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, χαρίζοντας μοναδικές εικόνες σε ντόπιους και επισκέπτες της Αργολίδας.

Πρόκειται για το φεγγάρι πριν την μεγαλύτερη πανσέληνο όλου του έτους, στις 21 Αυγούστου.

Παρότι το φεγγάρι φαίνεται από την Πέμπτη το βράδυ σαν ολόγιομο, θα ολοκληρωθεί ακριβώς στις 05:36 τα ξημερώματα του Σαββάτου

Το όνομα «Φεγγάρι του Ελαφιού» προήλθε από την παράδοση που θέλει τα κόκκινα ελάφια να αναπτύσσουν βελούδινο τρίχωμα. Επίσης, τη συγκεκριμένη περίοδο, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών είναι στην πλήρη ανάπτυξή τους.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής τού έδωσαν αυτό το όνομα, καθώς τότε οι λαοί δεν χώριζαν τον χρόνο σε μήνες, αλλά σε Πανσελήνους. Για παράδειγμα, αντίστοιχα, η πανσέληνος του Ιουνίου λέγεται «Φεγγάρι της Φράουλας», του Σεπτεμβρίου «Φεγγάρι της Σοδειάς», του Οκτωβρίου «Φεγγάρι των Κυνηγών» κ.ο.κ.

Πιστεύεται ότι η πανσέληνος επηρεάζει τον ύπνο μας. Συγκεκριμένα όταν έχει πανσέληνο ο άνθρωπος χρειάζεται περισσότερη ώρα να κοιμηθεί με αποτέλεσμα να μην κοιμάται καλά.

Η ελληνική λέξη «Σελήνη» ετυμολογικά ανάγεται στη λέξη «σέλας» που σημαίνει φως. Στη Θεογονία του Ησιόδου η θεότητα Σελήνη, αναφέρεται ως κόρη του Υπερίωνα και της Θείας, ήταν αδελφή του Ήλιου και της Ηούς (Αυγής) και συχνά απεικονίζεται ως θηλυκή μορφή με το δίσκο της ημισελήνου στο κεφάλι της.

Ο Θαλής ο Μιλήσιος, για παράδειγμα, πίστευε ότι ο δορυφόρος μας ήταν φτιαγμένος από τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένη και η Γη, ενώ ο Δημόκριτος υποστήριζε ότι οι διαφορές του φωτισμού της οφείλονταν στην ύπαρξη βουνών και κοιλάδων. Κι έτσι από την κλασική ακόμη εποχή, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι μπόρεσαν να διαλευκάνουν αρκετά από τα μυστήρια της Σελήνης.

πηγή-argolikeseidhseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here