“Η σημερινή υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πρωτοφανής”, λένε Ελβετοί επιστήμονες

82

Προβληματίζει τους επιστήμονες η σημερινή υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Εκτός από την πρόσφατη ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, τέτοιες εναλλαγές θερμών και κρύων περιόδων δεν έχουν συμβεί ποτέ σε όλον τον κόσμο ταυτόχρονα τις τελευταίες δύο χιλιετίες», λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βέρνης, Ράφαελ Νεουκομ.

Σε άρθρο του στο περιοδικό Nature, ο ίδιος και η ομάδα του, αποδεικνύουν τώρα μια σημαντική διαφορά στο κλίμα, αντικρούοντας εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε και τόσο, γιατί η πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα φυσικό φαινόμενο και τίποτα ανησυχητικό.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Ελβετοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μεγάλη συλλογή δεδομένων του δικτύου Pages 2k, που εκτείνεται στις τελευταίες δύο χιλιετίες. Οι θερμοκρασίες εξήχθησαν από τους δακτυλίους των δένδρων, για παράδειγμα, επειδή το πάχος τους και η πυκνότητα ξύλου αλλάζουν με τη θερμοκρασία, ή από τους βραδέως αναπτυσσόμενους κοραλλιογενείς υφάλους, που δείχνουν αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμιά άλλη ένδειξη εναλλαγής ψυχρής ή θερμής φάσης σε ολόκληρο τον πλανήτη εκτός από την πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ως παράδειγμα οι επιστήμονες φέρνουν τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα: Τον 15ο αιώνα, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επικράτησαν στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό, τον 17ο αιώνα στη βορειοδυτική Ευρώπη και στη νοτιοανατολική Βόρεια Αμερική και τον 19ο αιώνα σε άλλα μέρη του κόσμου. «Αντιθέτως, βλέπουμε ότι η πιο θερμή περίοδος των τελευταίων δύο χιλιετιών στον 20ό αιώνα κάλυψε το 98% της γης», γράφουν. «Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η τεχνητή υπερθέρμανση του πλανήτη είναι άνευ προηγουμένου», προσθέτουν.

Ο καθηγητής γεωγραφίας, Τζορτζ Σκοτ, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα σε σχετικό σχόλιο στο περιοδικό “Nature” αναφέρεται στα όρια των δεδομένων θερμοκρασίας των τελευταίων 2.000 ετών. Όπως επισημαίνει είναι μερικές φορές δύσκολο να συγκρίνουμε τις παλιές ψυχρές και θερμές φάσεις, επειδή οι ετήσιοι δακτύλιοι στα δέντρα, για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν πολύ αξιόπιστα την αργή αλλαγή του κλίματος που θα επεκταθεί σε αρκετούς αιώνες. «Παρ’ όλα αυτά ακόμα κι αν πάμε πίσω στις αρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν μπορούμε να δούμε κανένα γεγονός που να προσεγγίζει το επίπεδο ή την έκταση της υπερθέρμανσης των τελευταίων δεκαετιών», λέει ο καθηγητής. «Το σημερινό κλίμα ξεχωρίζει ιστορικά» προσθέτει ο καθηγητής Σκοτ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ