Η 13η σύνταξη και το στεγαστικό επίδομα στο τραπέζι – Ποιοι θα πάρουν χρήματα

24

Μοιράζουν χρήματα σε συνταξιούχους και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα για τις στεγαστικές τους ανάγκες οι κυβερνητικοί παράγοντες σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις αντιδράσεις από τις μειώσεις στις συντάξεις και την υπερφορολόγηση που φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές. Κάπως έτσι προκύπτουν οι διαρροές για το επίδομα που θα δοθεί στους συνταξιούχους τον ερχόμενο Δεκέμβριο και “βαφτίζεται” 13η σύνταξη, αλλά και το στεγαστικό επίδομα που θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και θα φτάνει ως τα 210 ευρώ.
Ο διάβολος κρύβεται, λένε, στις λεπτομέρειες και έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τη συνέχιση της υπερφορολόγησης για τα επόμενα πέντε χρόνια μοιράζοντας υποσχέσεις για επιδόματα. Με το ένα χέρι παίρνει χιλιάδες ευρώ, ως και τρεις συντάξεις στους συνταξιούχους, και με το άλλο δίνει ένα επίδομα, ένα… αντίδωρο δηλαδή.13η σύνταξη στεγαστικό επίδομα

 

Η “13η σύνταξη”

Θεωρείται απίθανο να υπάρξει νομοθέτηση για αποκατάσταση της 13ης σύνταξης. Δεν μιλάμε για αποκατάσταση του λεγόμενου δώρου των Χριστουγέννων.
Το σενάριο που φαίνεται ότι επικρατεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο είναι εκείνο που ακολούθησε η κυβέρνηση το 2016 με την οριζόντια ενίσχυση όλων των συνταξιούχων με ένα ποσό.
Το ύψος του ποσού, αλλά και το πλαφόν του εισοδήματος που θα μπει (π.χ. 800 ευρώ/μήνα) δεν έχει ακόμη καθοριστεί και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασιστεί με βάση την πορεία των εσόδων τον ερχόμενο Νοέμβριο.στεγαστικό επίδομα

Το στεγαστικό επίδομα

Το επίδομα στέγασης θα δοθεί από τον Ιανουάριο του 2019. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα επωφεληθούν 500.000 οικογένειες, συνολικά δηλαδή, περίπου 1.300.000 άτομα.
Τα χρήματα θα πάρουν όσοι δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη για ενίσχυση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου.
Το επίδομα για ένα άτομο θα είναι στα 70 ευρώ το μήνα, ενώ θα αυξάνεται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο τέκνο με ανώτατο όριο επιδόματος τα 210 ευρώ τον μήνα.
Ατομικό εισόδημα ως 8.000 ευρώ τον χρόνο.
Προσαύξηση κατά 50% για κάθε προστατευόμενο τέκνο (ανήλικο ή σπουδαστή ως 24 ετών).
Ανώτατο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα 24.000 ευρώ.
Το εισόδημα για μονογονεϊκή οικογένεια ή για ζευγάρι χωρίς παιδιά θα είναι στα 12.000 ευρώ τον χρόνο και το επίδομα καθορίζεται στα 105 ευρώ το μήνα.
Ζευγάρι με ένα παιδί η μονογονεϊκή οικογένεια με δυο παιδιά θα πρέπει να έχουν εισόδημα ως 16.000 ευρώ τον χρόνο και το επίδομα καθορίζεται στα 140 ευρώ τον μήνα.
Ζευγάρι με δυο παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ τον χρόνο και θα λάβει επίδομα ως 175 ευρώ τον μήνα.
Νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα μέλη θα πρέπει να έχει εισόδημα ως 24.000 ευρώ τον χρόνο και θα λαμβάνει επίδομα 210 ευρώ τον μήνα.

 

newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here