Κάλπες εδώ, κάλπες εκεί, κάλπες παραπέρα…βάλτε τώρα που γυρίζει…!!!

83

Αυτό ακριβώς που θέλει να ξορκίσει, δηλαδή την εκλογολογία, συντηρεί η ίδια η κυβέρνηση. Αφορμή στάθηκε η «νυχτερινή» τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία μάλιστα διορθώθηκε στην πορεία, αλλά δεν έσβησε τη φωτιά που άναψε και τα σενάρια (βουλευτικών) εκλογών το Μάιο.

Η τροπολογία έγινε αποδεκτή από τον Πάνο Σκουρλέτη και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη», παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών αυτοαναιρέθηκε.

Ο κ. Σκουρλέτης εδώ και καιρό υπερασπιζόταν την ανάγκη μεταφοράς των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από το Μάιο για τον Οκτώβριο του 2019, παράλληλα με τις εθνικές εκλογές, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου, μεταδίδοντας πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Επισήμως, η δικαιολογία – την οποία επικαλέστηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον Σκάι, προκειμένου να καλύψει τινί τρόπω τον υπουργό Εσωτερικών – ήταν πως η τροπολογία κρίθηκε επιβεβλημένη, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει το κύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών από δικαστικές προσφυγές που εμφανίζονταν διατεθειμένοι να καταθέσουν δήμαρχοι και άλλα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε πάντως να προσθέσει πως «αυτά τα θέματα θα τα αποφασίσει το Κοινοβούλιο», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είτε το Μάιο είτε νωρίτερα, δεδομένου πως κατά γενική ομολογία ο χρόνος εξαρτάται αφενός από τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο – κυρίως με το θέμα των συντάξεων – αφετέρου από το Σκοπιανό, λόγω της διαφωνίας Καμμένου με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι, ανεξαρτήτως του αν πράγματι οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν «συστημένοι» την τροπολογία από το Μαξίμου, εξυπηρέτησαν ασφαλώς απολύτως τα σχέδιά του.

Επίσης, δεδομένο είναι ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί επί της ουσίας να διαθέτει το όπλο του εκλογικού αιφνιδιασμού, ενώ αντιμετωπίζει πάντοτε και τον αστάθμητο παράγοντα – συμπεριλαμβανομένης της στάσης Καμμένου-ΑΝΕΛ σε διάφορα θέματα κι όχι μόνο το Σκοπιανό – που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά τον «Κλεισθένη» στο σύνολό του, η ΝΔ εμμένει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και προς τούτο επανακατατέθηκε η σχετική τροπολογία από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όμως, η κυβέρνηση απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, συνεπώς παραμένει μετέωρη και η ψήφιση της διάταξης για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας από πλειοψηφία 200 βουλευτών, λόγω της αντίστοιχης άρνησης της ΝΔ να τη στηρίξει. Έτσι, η κατάτμηση δεν θα ισχύσει σ’ αυτήν την περίπτωση από τις επόμενες, αλλά από τις μεθεπόμενες εκλογές (σ.σ.: αντιθέτως, θα τη στηρίξουν, εκτός απροόπτου, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι).

Κανονικά θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ψήφισή της, αφού, παρά το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση τους, θα στηρίξει τη ρύθμιση τουλάχιστον το ΚΚΕ κι ενδεχομένως το Ποτάμι.

Όσο για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες, θα γίνουν, ύστερα από την τροπολογία των 16, οριστικά τον προσεχή Μάιο και όχι τελικώς τον Οκτώβριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του κ. Σκουρλέτη.

 πηγή-reader.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ