Κέντρο προσωρινής φιλοξενίας Κορίνθου…η «λύση» που δόθηκε εν μία νυκτί-φωτό

88

Ιατρείο φυσικά δεν υπάρχει, ούτε και γιατροί. Οταν παρουσιάζεται ανάγκη, κάτι που συμβαίνει συχνά, με δεδομένο ότι στο χωρίς θέρμανση κέντρο ζουν πολλά παιδιά, σχεδόν το 45% του πληθυσμού, και αρκετές έγκυες, οι άνθρωποι καλούν ασθενοφόρο ή επισκέπτονται το Νοσοκομείο Κορίνθου, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων


Τις τελευταίες εβδομάδες, η δωδεκάχρονη Ισρά από το Ιράκ κάνει ντους με κρύο νερό, προσπαθεί τη νύχτα να ζεσταθεί τυλιγμένη στην κουβέρτα που της έδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, περνά τα βράδια υπολογίζοντας πότε θα ανάψει το φως και πότε θα ξανασβήσει, τρώει φαγητό που δεν τρώγεται ή δεν της αρέσει, όπως δεν αρέσει σε κανέναν από τους περισσότερους από 600 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο νέο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας της Κορίνθου, βλέποντας πρόσφυγες να φτάνουν και πρόσφυγες να φεύγουν, αναμένοντας την ώρα που θα αναχωρήσουν και αυτοί, άγνωστο για πού.

Το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας της Κορίνθου φτιάχτηκε βιαστικά στις αρχές Σεπτεμβρίου στον χώρο του γηπέδου του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου της πόλης. Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου στον Τύπο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε σε σύσκεψη στις 3 Σεπτεμβρίου τον ίδιο, εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων και τοπικούς βουλευτές ότι στο στρατόπεδο θα μεταφέρονταν οικογένειες Αφγανών προσφύγων από τα νησιά.

Η οικογένεια αυτή ανήκει στους πρόσφυγες που προσήχθησαν βίαια από την κατάληψη του 5ου Λυκείου στη Νεάπολη Εξαρχείων και μεταφέρθηκαν κακήν κακώς στην Κόρινθο. Πάνω, η ζωή τους όπως την είχαν στήσει, ύστερα από το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς, στην κατάληψη. Κάτω, η νέα πραγματικότητα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Ηταν οι μέρες που η κυβέρνηση παρακολουθούσε έντρομη τον πληθυσμό των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης να ξεπερνά κάθε προηγούμενο εδώ και χρόνια, λόγω της αύξησης της ροής και της αναστολής του προγράμματος μεταφοράς στην ενδοχώρα μετά τις εκλογές.

Ο κύριος Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τη σύσκεψη ότι θα μεταφερθούν στον χώρο πενήντα μεταλλικές κατασκευές των 12 ατόμων, όπου θα φιλοξενηθούν 600 άτομα για δύο μήνες. Ενημέρωσε επίσης ότι θα λειτουργήσει ιατρείο στη δομή και ότι θα υπάρχουν 40 αστυνομικοί στην πόλη «για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα περιστατικά εγκληματικότητας», σύμφωνα με τη γνωστή ρητορική της κυβέρνησης που δεν χάνει ευκαιρία να συνδέσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την εγκληματικότητα.

Επεσε έξω

Ο κύριος Χρυσοχοΐδης έπεσε έξω σχεδόν σε όλα. Στον χώρο τοποθετήθηκαν 12 τεράστιες σκηνές ράμπχολ, μέσα στις οποίες σχηματίστηκαν 14 μικρά δωμάτια, χωρισμένα με λεπτό κόντρα πλακέ, το καθένα με δύο ζευγάρια κρεβάτια τύπου κουκέτας. Η χωρητικότητα φτάνει τις 672 θέσεις και ήδη στις αρχές Οκτωβρίου ο πληθυσμός έφτανε τα 631 άτομα. Περίπου οι μισοί είναι Αφγανοί, που ζουν μαζί με Σύρους, Ιρακινούς, Κονγκολέζους, Ιρανούς και άλλους, χωρίς καμία μέριμνα για εθνική ομοιογένεια, γεγονός που δημιουργεί εντάσεις, οι οποίες πυροδοτούνται από την έλλειψη βασικών υποδομών.

Δεν προέρχονται όλοι οι φιλοξενούμενοι από τα νησιά. Λόγω της σχετικά κοντινής απόστασης από την Αθήνα, στο στρατόπεδο της Κορίνθου μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τις καταλήψεις των Εξαρχείων, τις οποίες εκκενώνει το τελευταίο διάστημα η αστυνομία. Ο φωτογράφος Αλέξανδρος Σταματίου, που κατέγραφε τη ζωή στην κατάληψη του 5ου Λυκείου Αθηνών στην οδό Πρασσά, επισκέφθηκε οικογένειες της κατάληψης που ζούσαν πια στο κέντρο της Κορίνθου και σοκαρίστηκε όταν είδε τις συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», πολλοί πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην Κόρινθο από τις καταλήψεις των Εξαρχείων εγκατέλειψαν το στρατόπεδο τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς βρήκαν τις ελλείψεις απελπιστικές. Τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο στην Αθήνα δεν έχουν πώς να περάσουν τα πρωινά τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Ιατρείο φυσικά δεν υπάρχει, ούτε και γιατροί. Οταν παρουσιάζεται ανάγκη, κάτι που συμβαίνει συχνά με δεδομένο ότι στο χωρίς θέρμανση κέντρο ζουν πολλά παιδιά, σχεδόν το 45% του πληθυσμού, και αρκετές έγκυες, οι άνθρωποι καλούν ασθενοφόρο ή επισκέπτονται το Νοσοκομείο Κορίνθου, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Αλλά, όπως μας λέει ο Κορίνθιος δημοσιογράφος Αντώνης Σουκαράς, αρχισυντάκτης  τοπικής ιστοσελίδας το νοσοκομείο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή και έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση.

Δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά εγκληματικότητας στην πόλη και οι εντάσεις περιορίζονται μέσα στο κέντρο. Στις 10 Οκτωβρίου ένας πρόσφυγας έφτασε στα όριά του και προκάλεσε φθορές σε μέρος των εγκαταστάσεων, ενώ συνεπλάκη στη συνέχεια με άλλους. Η αστυνομία συνέλαβε δύο πρόσφυγες για τα επεισόδια. Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους τους πρόσφυγες, η αστυνομία σταματά στην είσοδο του κέντρου και αποφεύγει να μπει μέσα, αφήνοντας τους πρόσφυγες να λύσουν μεταξύ τους τις διαφορές τους, γεγονός που συντείνει στο αίσθημα ανασφάλειας.

Στο κέντρο βλέπει σήμερα κανείς αφημένα συσκευασμένα πλυντήρια και θερμαντικά σώματα που δεν μπορούν να συνδεθούν, καθώς η τάση του ηλεκτρικού δεν μπορεί να τα σηκώσει. Το πρόβλημα με το ηλεκτρικό κυριαρχεί στις συζητήσεις των προσφύγων, αφού το ρεύμα πέφτει κάθε τρεις και λίγο μέχρι τη μία το βράδυ, όταν όλοι προσπαθούν να ανάψουν συσκευές για να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν, βυθίζοντας το κέντρο στο σκοτάδι. Αυτές τις ώρες, η διαδρομή από τα δωμάτια μέχρι τις χημικές τουαλέτες που βρίσκονται στις άκρες του χώρου φαντάζει δύσκολη και απειλητική, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι μηχανικοί του στρατού έχουν έρθει σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ και σύντομα πρόκειται να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Τουλάχιστον έχει χαλίκι

Στις τρεις εβδομάδες που βρίσκεται στο κέντρο ο 38χρονος Τζεχόβα από το Κονγκό, ερχόμενος από τη Σάμο, όπου έζησε σε απερίγραπτες συνθήκες συνωστισμού και ελλείψεων σχεδόν έναν χρόνο, είδε να βελτιώνονται κάπως οι συνθήκες όταν στο στρατόπεδο στρώθηκε χαλίκι για να μη δημιουργείται λάσπη με την πρώτη βροχή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

«Τίποτα δεν είναι οκέι εδώ. Εκλιπαρούμε για την προστασία μας. Ζητάμε από το κράτος και τις εταιρείες κέτερινγκ να βελτιώσουν το φαγητό», λέει. Εχει τρία παιδιά στη χώρα του και τη γυναίκα του, που αγωνιούν για την τύχη του και προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα. Είναι χριστιανός ορθόδοξος. Δίπλα του, ο εικοσιεξάχρονος Αχμέντ από το Αφγανιστάν, μουσουλμάνος αυτός, που μεγαλώνει τα τρία παιδιά της γυναίκας του, κουνά επιδοκιμαστικά το κεφάλι όταν ακούει τον Τζεχόβα να λέει ότι η τοπική κοινωνία είναι φιλόξενη και ότι αλληλέγγυοι φροντίζουν να φέρνουν φάρμακα, ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Δεν λείπουν οι ακραίες ξενοφοβικές φωνές από την πόλη. Πρόσφατα, η Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου και ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας ζήτησαν την αποπομπή του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη του δημάρχου Σπύρου Πανταζή, μέλους του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, επειδή σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε ρατσιστικά σχόλια.

 πηγή-.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ