Ο Νείλος…μεταφέρεται στην Ηλεία και τους όμορους νομούς και η αγορά γεμίζει πατάτα αμφιβόλου ποιότητας. «Πατάτα-δηλητήριο» την ονομάζουν οι έλληνες πατατοπαραγωγοί και μάλλον έχουν δίκιο. Το έργο το έχουμε ξαναδεί-και αυτό είναι το μεμπτό-και θα το δούμε και τις επόμενες μέρες, με την αθρόα εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο και την ελληνοποίησή της.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδος, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Πατατοπαραγωγών Ηλείας, στο Κιάτο θα έχουν ξεφορτωθεί από καράβια περίπου 12.500 τόνοι πατάτας από την Αίγυπτο.

Τσουκαλάς: «Να αναλάβει δράση το Υπουργείο»

«Η πατάτα που εισάγεται από την Αίγυπτο είναι κακής ποιότητας γιατί φέρει υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βακτήρια. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης γνωρίζουν τα της  εισαγωγής και έχουν δεσμευτεί να ελέγξουν το προϊόν πριν διατεθεί στην ελληνική αγορά », τονίζει στην «Πατρίς» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας κ. Ανδρέας Τσουκαλάς και συνεχίζει: «Τα κράτη της Μέσης Ανατολής έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο η οποία χρησιμοποιεί αλόγιστα φυτοφάρμακα περασμένων δεκαετιών που έχουν απαγορευθεί από την ΕΕ. Όμως το συγκεκριμένο προϊόν φθάνει στην Ελλάδα, στο Κιάτο, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια προωθείται στην αγορά. Πριν προωθηθεί θα πρέπει να ελεγχθεί για το αν είναι ασφαλές για κατανάλωση και φυσικά δεν θα πρέπει να ελληνοποιηθεί γιατί θα πλήξει για άλλη μια φορά την ντόπια παραγωγή σε μια περίοδο που έχει υποτιμηθεί το αιγυπτιακό νόμισμα και η τιμή αγοράς της πατάτας από την Αίγυπτο έχει πέσει σε εξευτελιστική τιμή. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να θησαυρίζουν 4-5 μεγαλοεισαγωγείς. Το υπουργείο γνωρίζει τα πάντα με ονοματεπώνυμο. Πρέπει να αναλάβει δράση».

Μάλλιαρης: «Να γίνει αυστηρός έλεγχος»

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας κ. Σάκης Μάλλιαρης τόνισε στην «Πατρίς»: «Προ ημερών είχαμε ενημερώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα όσα συμβαίνουν και είχαμε λάβει την διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος τόσο για την ποιότητα όσο και για την μη ελληνοποίηση του προϊόντος, που όπως γνωρίζουμε είναι κακής ποιότητας αφού δεν ακολουθούνται οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ορίζει η ΕΕ και οι οποίες είναι ασφαλείς για τους καταναλωτές Αν γίνει ελληνοποίηση της πατάτας που φθάνει στο Κιάτο, οι πατατοπαραγωγοί θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Περισσότερο όμως από όλους κινδυνεύουν οι καταναλωτές».

Κούγιας: Να ενημερωθούν οι καταναλωτές

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Κούγιας δήλωσε: «»Η Αιγυπτιακή πατάτα έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βακτήρια. Το Υπουργείο πρέπει να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο ως προς την ποιότητα αλλά και στο να μην γίνει ελληνοποίηση της αιγυπτιακής πατάτας που θα πλήξει την ντόπια παραγωγή και θα αποτελέσει κίνδυνο για τους καταναλωτές. Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι τρώει: ελληνική ποιοτική πατάτα, ή αιγυπτιακή με απαγορευμένα φυτοφάρμακα; Δύο λύσεις υπάρχουν: ή να μπει ένας φραγμός σε αυτή την ιστορία ή να μας πει επισήμως το υπουργείο να μην καλλιεργούμε, για να φέρνουν οι μεγαλοεισαγωγείς πατάτες»

πηγή-https://www.patrisnews.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *