Κιάτο-Β. Χουσελάς “Έμεινα έκπληκτος…” ούτε λέξη απο την Δ.αρχή κατά του νέου περιβαλλοντοκτόνου  νόμου

81

Σε επιστολή του δημοτικού συμβουλίου Σικυωνίων Β. Χουσελά αναφέρεται:

«Αν δεν χωράς μέσα σε μια Ονειροπαγίδα
Αν δεν χωράς σε μια αγκαλιά φυλακή
Αν δεν σε φτάνει μια ελπίδα τυφλή
Τότε τι κρίμα ,τι κρίμα, τι κρίμα
Παντού περισσεύεις και παντού ξεψυχάς»
Τρύπες.

Πραγματικά είναι κρίμα για έναν ολόκληρο δήμο Σικυωνίων να μην μπορεί να αρθρώσει μια λέξη, μια πρόταση , έστω για την τιμή των όπλων εναντίον του νέου περιβαλλοντοκτόνου  νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση μέσω πανδημίας για το περιβάλλον.

Αν σκεπτεί μάλιστα κάποιος ότι ο δήμος μας έχει ένα ιδιαίτερο πανέμορφο ανάγλυφο φυσικής ομορφιάς, αλλά και πηγή ζωής, το κρίμα πολλαπλασιάζεται…

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (αλλά και πρώτο με το καθεστώς καραντίνας) που έγινε την Παρασκευή 15/5/2020 κατέθεσα εκ μέρους του συνδυασμού «ΔΗΜΟΣ» ψήφισμα ενάντια στο άνω νομοσχέδιο.

Μάλιστα το διάβασα σε όλους τους δημοτικούς  συμβούλους  και στην δημοτική αρχή, αλλά στου «κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» !!! καμία αντίδραση, έστω μια διαφωνία η συμφωνία, απολύτως τίποτα δεν πήρε θέση κανένας. Μια απέραντη σιωπή για ένα τόσο σοβαρό θέμα ζωτικής σημασίας για τον δήμο μας.

Αντε τώρα να αντιδράσεις γιατί δεν έγινε διαβούλευση πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο που να έχει την γνώμη και των πολιτών , όταν οι ίδιοι οι αντιπρόσωποί τους δεν έχουν να πουν τίποτα για ένα νόμο που σχεδόν ξεπουλά το περιβάλλον στην αγορά.

Έμεινα έκπληκτος από την σιωπή του δημοτικού συμβουλίου , αλλά κατέθεσα το ψήφισμα χωρίς να περιμένω πλέον κάποια αντίδραση από τους δημοτικούς συμβούλους και την δημοτική αρχή.

Κι ενώ στον πλανήτη η αγωνία για την εμπέδωση μορφών ανάπτυξης που να μην επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον και να αναστέλλουν την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης κορυφώνεται ,έρχεται στην Ελλάδα ένας περιβαλλοντοκτόνος νόμος,ο οποίος με τις προβλέψεις του καταργεί και ακυρώνει κάθε προσπάθεια αειφορικής και «Πράσινης» ανάπτυξης .

Μερικές από τις προβληματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής :

-Αφαιρούνται πλέον οι περιορισμοί και επιτρέπονται η αγοραπωλησία γης και οι επενδύσεις για μεταλλευτικές δραστηριότητες ,εξορυκτικά σχέδια, κατασκευαστικά έργα και άλλες επιβαρυντικές για το περιβάλλον δραστηριότητες , εντός περιοχών που μέχρι πρότινος προστατεύονταν από στην συνθήκη NATURA και θεωρούνταν εθνικός πλούτος της χώρας.

-Υποβαθμίζονται και καταργούνται οι φορείς διαχείρισης που προστάτευαν σημαντικά οικοσυστήματα και περιοχές φυσικού κάλλους από καταστροφικές δραστηριότητες.

-Νομιμοποιείται η αυθαίρετη δόμηση εντός δασικών εκτάσεων και ανοίγει ο δρόμος για την καταπάτηση υγροτόπων και ρεμάτων.

-Επιταχύνεται η έκδοση αδειών σε οικολογικές περιοχές, ενώ υποβαθμίζονται αντίστοιχα οι διαδικασίες μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, που πλέον θα διεκπεραιώνονται από …ιδιώτες !!!

Εγκαινιάζεται ένα νέο Φαρ Ουέστ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ήδη έχουν ξεκινήσει αγγελίες για πώληση εκτεταμένων περιοχών που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ως οικοσυστήματα σπάνιου φυσικού πλούτου και κάλλους. Στην περιοχή μας έχουν δρομολογήσει προς πώληση την περιοχή της Φλαμπουρίτσας στην Ζήρεια…

Με το νόμο αυτό δεν καταστρέφεται μόνο το περιβάλλον , αλλά ακόμη χειρότερα, υπονομεύεται και κάθε μορφή βιώσιμης ανάπτυξης, ανάπτυξης δηλαδή που να αντέχει στο χρόνο, ακριβώς επειδή είναι συμβατή με τη φύση και το περιβάλλον.

Με δυο λόγια η δίψα για κερδοφορία μιας οικονομικής ελίτ που θα εξαγοράσει τα οικοσυστήματα φτωχαίνει την Ελλάδα ,καθώς καταστρέφει τον φυσικό της πλούτο και την φυσική της περιουσία.

Η τοπική κοινωνία για μια ακόμη φορά απούσα , βουβή για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως αυτό του περιβάλλοντος. Απούσα και βουβή μια ολόκληρη δημοτική αρχή αλλά και όλοι οι  δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου…. Φωτεινή εξαίρεση οι «Σταγιάτες» οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού  λίγο έξω από τον Βόλο που αντιστέκονται σύσσωμοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού τους”.

Βαγγέλης Χουσελάς
Δημοτικός σύμβουλος Σικυωνίων” 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ