Κλιμάκιο του “Κινήματος Αλλαγής” με τον Βασίλη Έξαρχο βρέθηκε χθες στην Κορινθία

77

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Έξαρχο, συνοδευόμενο από τονυπεύθυνο αγροτικού τομέα του Κινήματος Αλλαγής Μενέλαο Γαρδικιώτη, το μέλος της ΚΠΕ Κατερίνα ΓκέκηΦαρμάκη, τον  Γραμματέα της ΝΕ Κορινθίας Δημήτρη Αγγελόπουλο, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας Βασίλη Ακράτο, Άγγελο Τσουλούφα, Θεόδωρο Μαυραγάνη και τοπικά στελέχη επισκέφτηκε χθες τονοινοποιητικό συνεταιρισμό Νεμέας, τοναγροτικό συνεταιρισμό Άσσου Κορινθίας και την ΕΑΣ Κορινθίαςμε σκοπό την ανάδειξη των αγροτικών θεμάτων του Νομού.

Συζήτησαν με τους προέδρους καιμε μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συνεταιρισμών, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με αγρότες. Καταγράφηκαν προβλήματα και παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής στο αγροτικό με ιδιαίτερες αναφορές στην Κορινθία.

Ο Βασίλης Έξαρχος τόνισε ότι στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε πλήρη επίγνωση των αγροτικών προβλημάτων που έχουν προκληθεί λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛκαι με την σημερινή επίσκεψη διαπιστώσαμε ότι όπως σε όλη την χώρα έτσι και στην Κορινθία οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, είναι απογοητευμένοι, ασφυκτιούν οικονομικά.  Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, το υψηλό κόστος της ενέργειας, οι αυξημένες τιμές των αγροτικών εφοδίων, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις ελληνοποιήσεις, ο άστοχος φόρος στο κρασί και οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και οι αγρότες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το δίκαιο αίτημα των αγροτών της Κορινθίας για έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις και για την γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων στις περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Επίσης ανάμεσα σε άλλα τονίστηκαν:

  • Ανάγκη κατάργησης του ειδικού φόρου στο κρασί, ενός απαράδεκτουαντιαναπτυξιακού,οινοκτόνου νόμου που μόνοπροβλήματαδημιούργησεστασύνολο του αμπελοοινικού τομέα και αποτελείτροχοπέδη στηνανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα. (Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1734 της 3-9-2018, ακυρώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί).
  • Ανάγκη αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών από το αγροτικό εισόδημα.
  • Ανάγκη ενίσχυσης των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια των αγροτικών εφοδίων και την εμπορία των προϊόντων.
  • Πάταξη των ελληνοποιήσεων που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και πλήττουν την ελληνική παραγωγή.
  • Βελτίωση των κανονισμών του ΕΛΓΑ που αφορούν την ασφάλιση της ζωικής και φυτικής παραγωγής με στόχο την κάλυψη από περισσότερουςκινδύνουςλόγω των έντονωνκλιματικώναλλαγών, δικαιότερηκατανομήασφαλιστικών εισφορών και την επίσπευση των αποζημιώσεωνσε γεωργούς και κτηνοτρόφους.
  • Αξιοποίηση κοινοτικών πόρων από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ ώστε να διευρυνθούν οι καλύψεις και από νέους κινδύνους και να μειωθεί το κόστος της ασφάλισης.
  • Κίνητρα για την στήριξη των νέων αγροτώνπροκειμένου να πετύχουμε τον εθνικόστόχοανανέωσης του αγροτικούανθρώπινου δυναμικού.
  • Ριζικέςαλλαγές στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τους εποπτευόμενους οργανισμούς ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στηναποστολήγια τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής.
  • Μείωσηγραφειοκρατίας,ισχυρή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια, επιστημονική υποστήριξη και σύγχρονοσύστημαεκπαίδευσηςαγροτών.

Τονίζεται ότι ο Βασίλης Έξαρχος τοποθετήθηκε και σε αγροτικά προβλήματα που είχαν καταγραφεί πρωτύτερα από κλιμάκιο των Τ.Ο.  Βέλου-Βόχας, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης,  και τον Γραμματέα της ΝΕ στις περιοχές Στιμάγκα, Θροφαρί, και Ζεμενό.

Ο Βασίλης Έξαρχοςκαι το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγήςδεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη των αγροτικών θεμάτων του νομού μας και για την εύρεση λύσεων έτσι ώστε ο αγροτικός τομέας της Κορινθίας, που είναι δυναμικόςκαι εξωστρεφής και παράγει προϊόντα υψηλής αξίας, να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα για τους αγρότες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ