Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!

844

Με κολοκυθάκια και φρέσκια ντομάτα…

Το στιφάδο θεωρείται –και είναι εδώ που τα λέμε- βαρύ φαγητό. Δεν συνηθίζεται στην κλασική του εκδοχή το καλοκαίρι. Βέβαια, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί το εορταστικό γεύμα της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, αλλά ακόμη κι αυτό δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι δεν είναι φαΐ για κάθε μέρα… Τα μπαχαρικά, τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια και η βαριά σάλτσα, μάλλον δεν πάνε μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες!

 

Στην Κρήτη, έχουν ένα πιο ελαφρύ στιφάδο για την
εποχή. Το φτιάχνουν τις περισσότερες φορές με βοδινό ή με μοσχάρι, αλλά δεν είναι άσχημο και με χοιρινό ή κουνέλι.

Οι μυρωδιές του κλασικού μας στιφάδου διατηρούνται, αλλά λιγοστεύουμε τα κρεμμύδια και στη θέση τους προσθέτουμε κολοκύθια! Ακόμη, ο πελτές ντομάτας που θεωρείται –και είναι- καλύτερος για το κλασικό στιφάδο αντικαθιστάται από φρέσκια ντομάτα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε αν δεν το δοκιμάσετε πόσο ταιριάζουν τα κολοκύθια με τα μπαχαρικά του στιφάδου. Με το κύμινο δηλαδή και τη δάφνη.

H συνέχεια εδώ