Κρητικό στιφάδο του καλοκαιριού

25

ο στιφάδο θεωρείται – και είναι εδώ που τα λέμε – βαρύ φαγητό. Δεν συνηθίζεται στην κλασική του εκδοχή το καλοκαίρι. Βέβαια, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί το εορταστικό γεύμα της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, αλλά ακόμη κι αυτό δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι δεν είναι φαΐ για κάθε μέρα… Τα μπαχαρικά, τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια και η βαριά σάλτσα, μάλλον δεν πάνε μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες! Εμείς εδώ, στην Κρήτη, έχουμε ένα πιο ελαφρύ στιφάδο για την εποχή. Το φτιάχνουμε τις περισσότερες φορές με βοδινό ή με μοσχάρι αλλά δεν είναι άσχημο και με χοιρινό ή κουνέλι.

Οι μυρωδιές του κλασικού μας στιφάδου διατηρούνται, αλλά λιγοστεύουμε τα κρεμμύδια και στη θέση τους προσθέτουμε κολοκύθια! Ακόμη, ο πελτές ντομάτας που θεωρείται – και είναι – καλύτερος για το κλασικό στιφάδο αντικαθίσταται από φρέσκια ντομάτα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε, αν δεν το δοκιμάσετε, πόσο ταιριάζουν τα κολοκύθια με τα μπαχαρικά του στιφάδου. Με το κύμινο, δηλαδή, και τη δάφνη. Δεν γνωρίζω αν το συνηθίζουν στην υπόλοιπη Κρήτη αυτό το πιάτο, δεν έτυχε να ρωτήσω κάποιον από τους γνωστούς μου. Στην περιοχή μας είναι αγαπημένο κυριακάτικο φαγητό με τα πρώτα καλοκαιρινά κολοκυθάκια και τις φρέσκιες ντομάτες, που δίνουν άλλη γεύση σ’ αυτήν την καλοκαιρινή εκδοχή του στιφάδου.

Υλικά:

Διαβαστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here