ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΦΩΤΟ

97

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, κατά το διήμερο 16 και 17 Μαΐου 2020, στο ιστορικό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος της παλαιάς Ιερατικής Σχολής Κορίνθου. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Μαΐου 2020, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, κατά την διάρκεια του οποίου, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος κήρυξε τον Θείο λόγο, τη σεπτή εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου μας, τονίζοντας ότι ο Χριστός ζητά από τους πιστούς να «ανοίξουν» την καρδιά τους και να δεχθούν την αγάπη Του, γιατί, όταν η ύπαρξη του ανθρώπου καταυγάζεται από την παρουσία Του, τότε εγκαταλείπουν αυτοί τον δρόμο της αμαρτίας και οδηγούνται στην οδό της σωτηρίας, «ξεδιψώντας» από το «Αθάνατο νερό» της Θείας Χάρης Του.
Την επομένη το πρωί, Κυριακή 17 Μαΐου 2020, τελέσθηκε Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο λόγο, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή. Συγκεκριμένα ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στις τρεις αποκαλύψεις του Χριστού προς την Σαμαρείτιδα, δίδοντας έμφαση στο «ύδωρ το ζων», που δεν είναι άλλο, σύμφωνα με την ερμηνεία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από την Χάρι του Παναγίου Πνεύματος. Παράλληλα τόνισε την ειλικρινή μετάνοια της Αγίας Φωτεινής, που την μετέτρεψε από αμαρτωλή γυναίκα σε Ισαπόστολο και Μεγαλομάρτυρα, προσφέρουσα Αυτή σε όλους μας διαχρονικό παράδειγμα μετανοίας. Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως πάντων των εκ της λοιμικής νόσου κεκοιμημένων αδελφών μας.
Τόσο το εσπέρας όσο και μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο των κλειστών Εκκλησιών, που διανύσαμε λόγω του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι πλέον οι Εκκλησίες μας άνοιξαν και έτσι μπορούμε να εκκλησιαστούμε και να επικοινωνούμε, αλλά κυρίως να Κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων καθώς μόνον ο Χριστός αποτελεί το πραγματικό στήριγμα και την σωτηρία μας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός και Κτιτορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων κτιτόρων, δωρητών και ευεργετών του Ι. Παρεκκλησίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ