Κωδικός «μαγειρίτσα» και σχέδιο «σούβλα»: Σήμερα οι αποφάσεις Μητσοτάκη

118

Ποια σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι για το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα

Αν και όπως είπε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι ο κορονοϊός φθίνει στη χώρα μας,

καθώς οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν καμία πρόβλεψη και οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ακόμη κρίσιμες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Στο τραπέζι του Μαξίμου έχουν πέσει διάφορα σενάρια, ακόμη και καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να λάβει σήμερα τις οριστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, κρίσιμες για συνωστισμό έξω από εκκλησίες και μετακινήσεις προς σπίτια συγγενών και φίλων, θεωρούνται οι ώρες από τις δύο το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι και τις έξι το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.

Ιδίως το βράδυ της Ανάστασης και το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, καθώς παρόλο που το Άγιο Φως θα έρθει μόνο στην Αθήνα και δε θα διανεμηθεί ανά την επικράτεια, εξακολουθεί να υπάρχει φόβος συγκέντρωσης πιστών έξω από ιερούς ναούς. Ενώ παρά τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα, στην κυβέρνηση ανησυχούν για το ενδεχόμενο λόγω και της μέχρι σήμερα ελεγχόμενης κατάστασης αλλά και καθώς προβλέπεται καλός καιρός, κάποιοι να μπουν στον πειρασμό να γιορτάσουν με συγγενείς, φίλους ή γείτονες.

Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται εδώ και καιρό αφορούν σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις οκτώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (καθώς τα σουπερμάρκετ κλείνουν στις επτά και προκειμένου να δοθεί χρόνος στους εργαζόμενους να επιστρέψουν σπίτι) μέχρι είτε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, είτε και τη Δευτέρα του Πάσχα ή ακόμη και την Τρίτη του Πάσχα.

Η απαγόρευση ενδέχεται να είναι καθολική ή να αφορά την κυκλοφορία ΙΧ αυτοκινήτων ή/ και των ταξί. Έχει συζητηθεί ακόμη και «να τραβήξουν χειρόφρενο» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν και ως προς αυτό υπάρχει ο αντίλογος ότι οι συγκοινωνίες δεν πρέπει να διακοπούν εντελώς για λόγους ασφαλείας πχ για μετακινήσεις πολιτών, που δε διαθέτουν άλλο μέσο, προς νοσοκομεία ή προς επείγουσα βοήθεια σε ανήμπορο άτομο.

Σημειωτέον ότι τα σουπερμάρκετ τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοιχτά μόνο για έξι ώρες, από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις επτά το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Επισήμως προκειμένου οι πιστοί να μπορούν να προσευχηθούν από το σπίτι τους. Στην πραγματικότητα βεβαίως με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και ότι δε θα μπορεί κανείς να επικαλεστεί μετακίνηση σε σουπερμάρκετ και να μεταβεί έξω από εκκλησία για τον Επιτάφιο.

Όλα αυτά τα σενάρια αποτελούν πάντως τις λύσεις «έσχατης ανάγκης» και στην κυβέρνηση σαφώς θα προτιμούσαν να μη χρειαστεί να λάβουν άλλα μέτρα. Ωστόσο ανάλογα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σήμερα θα ληφθούν οι αποφάσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και εφόσον όλα έχουν πάει καλά, από Δευτέρα του Πάσχα θα εξετασθεί η σταδιακή άρση των περιορισμών, όχι όμως οριζόντια, σύμφωνα και με τς συστάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη- μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον οδικό χάρτη που θα παρουσιάσει σήμερα, θα προτείνει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων συντονισμένα στα κράτη- μέλη, άνοιγμα των συνόρων, αλλά διατήρηση περιορισμών για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Τρία θα είναι τα κριτήρια εξόδου σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της Κομισιόν: Παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Σύστημα υγείας που να μπορεί να αντέξει πιθανή αύξηση εισαγωγών μετά την άρση των μέτρων. Επαρκής ικανότητα διεξαγωγής τεστ ανίχνευσης του ιού.

Βίκυ Σαμαρά-Πηγή: .theblog.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ