Κόλαφος τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ: “Ψίχουλα” από τον τουρισμό μάζεψε η “Μυθική Πελοπόννησος”

65

Για μια ακόμη χρονιά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου βλέπει από μακριά την πλάτη των σημαντικών τουριστικών προορισμών, παρά τις βερμπαλιστικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχου Ντίνας Νικολάκου.

Τα έσοδα από τον τουρισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2017 ήταν μόνο 396 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονική περίοδο στο Νότιο Αιγαίο άγγιξαν τα 4,7 δισ., στην Κρήτη τα 4,1 δισ., στην Αττική τα 2,6 δισ., στην Κεντρική Μακεδονία τα 2,3 δισ. και στα Ιόνια Νησιά τα 2,2 δισ. ευρώ.

Τα ενδεικτικά αυτά στοιχεία* από μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ που δημοσιεύτηκαν προχθές, διαψεύδουν για μια ακόμα φορά τους ισχυρισμούς της περιφερειακής αρχής και αποδεικνύουν ότι μετά από 8 χρόνια διοίκησης της Περιφέρειας από τον Πέτρο Τατούλη, η τουριστική ανάπτυξη παραμένει… όνειρο θερινής νυκτός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΣΕΤΕ η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεισέφερε στα εθνικά τουριστικά έσοδα μόλις το 2,2%, ενώ το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη μαζί συνεισέφεραν το 48,7% του τουριστικού ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανεπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες (με εξαίρεση την Κεντρική Μακεδονία) είναι και οι πλουσιότερες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Επίσης στις ανεπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες είναι μεγάλη η συνεισφορά του τουριστικού στο συνολικό εισόδημα. Μάλιστα στο Νότιο Αιγαίο η συνεισφορά του τουριστικού στο συνολικό εισόδημα ξεπερνά το 76%, στα Ιόνια Νησιά το 73%, ενώ στην Κρήτη αγγίζει το 47%. Αντιθέτως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο το 5% του εισοδήματος προέρχεται από τουριστικές πηγές.

Αν θέλαμε μέσα στο γκρίζο τοπίο να διακρίνουμε ηλιαχτίδα αισιοδοξίας για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου αναμφισβήτητα θα επιλέγαμε να προβάλουμε τις αναξιοποίητες δυνατότητες σε σχέση με τον κορεσμό που δείχνουν τα στοιχεία, ειδικά για το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά. Ομως οι αναξιοποίητες δυνατότητες δεν παράγουν… πλούτο.

Αναλυτικά τα στοιχεία από τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ παρουσιάζονται στον πίνακα:

* Οπως αναφέρεται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ: “Ελλείψει στοιχείων για την περιφερειακή κατανομή της συνολικής τουριστικής δαπάνης, η εκτίμησή της γίνεται προσεγγιστικά, βάσει της κατανομής των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού. Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με την εκτίμηση του ΑΕΠ της κάθε περιφέρειας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αφενός το ΑΕΠ του 2017 και αφετέρου την τελευταία διαθέσιμη % κατανομή (στοιχεία 2015). Λόγω της προσεγγιστικής φύσης των στοιχείων του πίνακα, η εικόνα που αναδεικνύει είναι κατά κύριο λόγο ενδεικτική”.

πηγή-eleftheriaonline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here