Η λίμνη Τσιβλού στην Αχαΐα μαζί με τη λίμνη Δόξα στην Κορινθία είναι δύο από τις ομορφότερες λίμνες της Πελοποννήσου.

Η λίμνη Τσιβλού είναι μία από τις λίγες ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου και βρίσκεται στον νομό Αχαΐας, στις πλάγιες του βουνού των Καλαβρύτων, τον Χελμό. Σχεδόν δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα και μιάμιση από Πάτρα βρίσκεται ένα ονειρικό σκηνικό με επίκεντρο μια φυσική λίμνη, την Λίμνη Τσιβλού.

Πολλοί την έχουν επισκεφθεί αλλά λίγοι ξέρουν την ιστορία της. Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε όταν μια μεγάλη κατολίσθηση το 1913 έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Ήταν 24 Μαρτίου όταν η ισχυρή κατολίσθηση βύθισε το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά της.

Το υπόλοιπο μισό χωριό σώθηκε και μάλιστα εξακολουθεί να υπάρχει, ακριβώς δίπλα στη λίμνη. Σήμερα η Λίμνη Τσιβλού έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Το όνομά της, βέβαια το πήρε από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Μπορεί να ακούσεις να την αποκαλούν και Μαυρολίμνη και φυσικά η εξήγηση είναι εύκολη.

Η κατολίσθηση δεν προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές αλλά υπήρξαν και ανθρώπινες απώλειες. Έτσι την αποκαλούν και Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε. Σήμερα η Λίμνη Τσιβλού αποτελεί έναν σπουδαίο υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Είναι ιδανικός προορισμός για σαββατοκύριακο καθώς και για ποδηλατοβόλτα στη γύρω περιοχή. Μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά της, θα βρεις και ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αχαΐας, τη Ζαρούχλα.

πηγή-n.p. production