Μία …Α.Ε μέσα στη νέα κυβέρνηση

79

Παράλληλο κυβερνητικό σχήμα με «ανθρώπους της αγοράς», πλάι στα παραδοσιακά κομματικά στελέχη, διαθέτει το υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

***

Κυβέρνηση με πολιτικό και … επιχειρηματικό σκέλος, μοιάζει αυτή που ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει υπουργούς και υφυπουργούς που ήταν μεγαλο-στελέχη του κόμματος όπως οι αντιπρόεδροι Α.Γεωργιάδης και Κ.Χατζηδάκης, ο γραμματέας της Κ.ΟΝ.Τσιάρας, ο γραμματέας της Ν.Δ Λ.Αυγενάκης, ο Τ.Θεοδωρικάκος. Επίσης παλιοί βουλευτές που εκφράζουν τάσεις στο κόμμα όπως ο Ν.Δένδιας, ο Μ.Βορίδης, η ο Β.Κικίλιας και επιχειρήθηκε να ικανοποιηθούν με υπουργικές θέσεις. Η προσπάθεια απέτυχε με τηνΟ.Κεφαλογιάννη που δεν αποδέχθηκε την θέση της υπουργού Τουρισμού.  Επίσης τοποθετήθηκαν στα ανάλογα υπουργεία οι  αρμόδιοι τομεάρχες της Ν.Δ: Ν.Κεραμέως (Παιδείας),Χρ.Σταικούρας (Οικονομίας), Γ.Πλακιωτάκης (Ναυτιλίας).

Είναι όμως φανερό πώς υφίσταται και ένα …παράλληλο σχήμα στο «πολιτικό σκέλος» της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Κοινό χαρακτηριστικό του πώς αποτελείται από πρώην στελέχη επιχειρήσεων, πρώην στελέχη της Ε.Ε, ακόμη και του ΣΕΒ. Δείχνουν να αποτελούν έναν ξεχωριστό πόλο μέσα στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχοντας στο σύνολό τους σκληρά φιλελεύθερες κατευθύνσεις.

Συντονιστής αυτού του «παράλληλου σχήματος» μοιάζει να είναι ο στενός συνεργάτης του Κ.Μητσοτάκη,  Άκης Σκέρτσος, από την θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ. Θα είναι  αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με βασικό προσόν ότι υπήρξε Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014. Μάλιστα θεωρείται υπεύθυνος για τις επεξεργασίες του ΣΕΒ τόσο σε ζητήματα οικονομίας και βιομηχανίας, όσο και στις θέσεις του για την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και άλλα ζητήματα ευρύτερης πολιτικής. Με λίγα λόγια, γνωρίζει τις βασικές επιδιώξεις κι έχει διαμορφώσει το πρόγραμμα του πλέον χαρακτηριστικού οργάνου του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Έχει υπάρξει επίσης συνεργάτης του Γ.Στουρνάρα και του Μ.Χρυσοχοίδη.

Ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Ζαββός θα έχει την εποπτεία των τραπεζών και ήταν ειδικός σε ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα επί δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον Θόδωρο Σκυλακάκη, τον έτερο υφυπουργό Οικονομικών, αρκεί να αναφέρει κανείς ότι ήταν επικεφαλής της «Δράσης», δηλαδή ενός κλασσικού πολιτικού εκπροσώπου του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην χώρα.

Ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Γιαννης Τσακίρης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προωθήσει τους στόχους που αναφέρονται στον …τίτλο του.  Σύμφωνα με το βιογραφικό του «ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 στην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά,  όπου πέρασε 5 χρόνια στην παραγωγή, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις όπου και ήταν υπεύθυνος για τα νέα προϊόντα. Από το 2000 έως το 2006 ήταν Partner στην Vectis Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) με έδρα την Αθήνα με επενδύσεις συμμετοχών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το 2006 εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ως Principal, υπεύθυνος για τις αναπτυσσόμενες αγορές σε ότι άφορα κεφαλαία επιχειρηματικών συμμέτοχων (venture capital). Στη συνέχεια ήταν επικεφαλής Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, και επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών Προγραμμάτων. Σήμερα είναι προϊστάμενος του τμήματος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες γειτονίας της ΕΕ στη Διεύθυνση του Mandate Management».

Επίσης ο  Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου έχει θητεία,  σύμφωνα με τις συστάσεις του, «σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων».

Ο νέος επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας της χώρας και υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ήταν επίσης διευθυντής επιχειρήσεων με τελευταία θέση αυτή του Διευθυντή  Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

Η νέα υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου  είναι «οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ» και  ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ήταν «αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI)».

Τέλος, ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος νέος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν  μέχρι πρόσφατα Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.

imerodromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ