Μία υπέροχη και πρωτότυπη εκδήλωση: «Όταν φεύγουν  οι φύλακες… οι πίνακες ξυπνούν»

117

«Όταν φεύγουν  οι φύλακες… οι πίνακες ξυπνούν»

Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017, στην Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, πραγματοποποιήθηκε μία εκδήλωση που ανήκει σε ένα νέο είδος μουσειακής αφήγησης, το Μουσειακό Θέατρο. Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση στην πολιτισμική κληρονομιά και μια πρωτοποριακή μορφή ερμηνείας στην ελληνική μουσειακή πραγματικότητα.

Με τον τίτλο: «Όταν φεύγουν  οι φύλακες… οι πίνακες ξυπνούν», σχεδιάστηκε από την Πινακοθήκη και υλοποιήθηκε με την συνδρομή επαγγελματιών και ερασιτεχνών από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, των εικαστικών και της αφηγηματικής τέχνης, μία εκπαιδευτική – ψυχαγωγική δράση μέσω της οποίας “ζωντάνεψε” για τους μικρούς φίλους της Πινακοθήκης ένα σπουδαίο έργο Τέχνης, από την μόνιμη συλλογή της, το  “Πανδοχείο” του  ζωγράφου Φρανς Χαλς, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Φλαμανδικής τέχνης.

Πρόκειται για μια μοναδική, ίσως, στα ελληνικά μουσειακά δεδομένα δράση, “μαγική”, όπως χαρακτηρίστηκε από τα παιδιά, που περιλάμβανε δραματοποίηση του πίνακα, ενδυματολογίαχορογραφίες, μουσική και τραγούδια εποχής, αφήγηση παραμυθιού και άλλες εκπλήξεις, που μετέφεραν τους μικρούς επισκέπτες στο  περιβάλλον ενός πανδοχείου του 17ου αι. κάπου στη Δυτ. Ευρώπη.

Ένας χώρος της Πινακοθήκης διαμορφώθηκε μουσειογραφικά και σκηνογραφικά, κατάλληλα, προκειμένου να φιλοξενήσει την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, όπου ερμηνευτές και θεατές έγιναν μία όμορφη παρέα “ταξιδιωτών” που, για λίγες – έστω – ώρες, βίωσε την ατμόσφαιρα του “Πανδοχείου”, όπως αποτυπώνεται στο έργο του Φρανς Χαλς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here