Μεγάλη δημοσκόπηση της Opinion Poll για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

69

Διπλό προβάδισμα του Παναγιώτη Νίκα με 32,4% την πρώτη Κυριακή και 44,6% στον δεύτερο γύρο καταγράφει δημοσκόπηση της Opinion Poll, σύμφωνα με την οποία ο Πέτρος Τατούλης ακολουθεί με 30,4% στον πρώτο γύρο και 42,5% την δεύτερη Κυριακή.

Παρουσίαση – Ανάλυση: Θανάσης Λαγός

Η τάση δείχνει μη αναστρέψιμη καθώς ο κ. Νίκας προηγείται καθαρά στις μεγάλες ενότητες της Μεσσηνίας, της Κορινθίας και της Αργολίδας, ενώ ο κ. Τατούλης έχει προβάδισμα στις μικρές περιφέρειες της Αρκαδίας και Λακωνίας.

Ειδικά στη Μεσσηνία η διαφορά υπέρ Νίκα ξεπερνά τις 25 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η πρόθεση ψήφου για Τατούλη την πρώτη Κυριακή δεν ξεπερνά το 19,7% ενώ ο Παν. Νίκας διασφαλίζει το 45,2%. Ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο κ. Νίκας για να εδραιώσει τη νίκη του, είναι να διασφαλίσει το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι έχουν πρόθεση να τον ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην ερώτηση «Αν την Κυριακή είχαμε περιφερειακές εκλογές, ποιον από τους παρακάτω θα ψηφίζατε περιφερειάρχη;» τα ποσοστά των υποψηφίων είναι τα εξής: Παναγιώτης Νίκας 32,4%, Πέτρος Τατούλης 30,4%, Γιώργος Δέδες 11,7% Νίκος Γόντικας 5,1% Γιάννης Μπουντρούκας 3%, Θανάσης Πετράκος 1,8%, Παναγιώτης Κάτσαρης 1,1% Δήμητρα Λυμπεροπούλου 0,7% και Δημήτρης Τζεμπετζής 0,5%. Το 11,2% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο, το 0,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει λευκό ή άκυρο ενώ το 1,3% δηλώνει πως θα απέχει από τις εκλογές.

Τα εκλογικά ποσοστά του Παν. Νίκα με βάση την πρόθεση ψήφου είναι: Μεσσηνία 45,2%, Λακωνία 32,7%, Αργολίδα 28,5%, Κορινθία 27,7% και Αρκαδία 19,7%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά του Π. Τατούλη είναι: Αρκαδία 42,1%, Λακωνία 38,9%, Κορινθία 27,6% Αργολίδα, 25,8% και Μεσσηνία 19,7%.

Οπως φαίνεται, ο κ. Νίκας έχει σαφές προβάδισμα 25,5% στη Μεσσηνία και η ψαλίδα αυτή είναι αδύνατον να κλείσει μέχρι τις εκλογές. Εξίσου δύσκολα θα κλείσει στην Αρκαδία την ψαλίδα των 22,4 ποσοστιαίων μονάδων που τον χωρίζουν από τον κ. Τατούλη. Υπενθυμίζουμε όμως ότι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Μεσσηνίας είναι 68.904 περισσότεροι από της Αρκαδίας – και άρα το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πελοπόννησο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ποσοστά των συνδυασμών στη Μεσσηνία.

Με βάση την ψήφο των ερωτηθέντων στις εθνικές εκλογές του 2015, ο Παν. Νίκας συσπειρώνει την πρώτη Κυριακή το 49,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το υψηλό 22,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 28,7% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, το 14,7% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το 30% των ψηφοφόρων του Ποταμιού. Ουσιαστικά, ο κ. Νίκας θα “κλειδώσει” την εκλογική νίκη αν καταφέρει να αυξήσει τη συσπείρωση των νεοδημοκρατών στο ψηφοδέλτιό του, καθώς έχει ήδη μεγάλη διείσδυση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που όπως φαίνεται εκτιμούν το έργο του στο Δήμο Καλαμάτας.

Με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, την πρώτη Κυριακή τον Π. Τατούλη επιλέγει το 32,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 30,4% της Νέας Δημοκρατίας, το 26,3% της Χρυσής Αυγής, το 41,2% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 41,9% του Ποταμιού και το 6,7% του ΚΚΕ. Ο κ. Τατούλης ουσιαστικά ακροβατεί μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς – κι αν επιχειρήσει να αυξήσει τη επιρροή του στη Νέα Δημοκρατία θα έχει διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, και αντίστροφα. Γι’ αυτό, δεν αποκλείεται να χάσει έναν σημαντικό αριθμό δεξιών ψήφων, καθώς τις προσεχείς μέρες αφενός θα αυξηθεί η πίεση της Νέας Δημοκρατίας προς τα μέλη της και αφετέρου θα πολωθεί το πολιτικό κλίμα λόγω της αντιπαράθεσης για τις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους αναποφάσιστους. Με βάση τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι αναποφάσιστοι είναι νέοι 17-29 ετών (31,9%) και γυναίκες (17,7%).

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ

Στην ερώτηση «Σε έναν ενδεχόμενο β’ γύρο, αν είχατε να επιλέξετε μεταξύ Νίκα και Τατούλη ποιον θα ψηφίζατε;» τον Παν. Νίκα απαντά ότι θα τον ψήφιζε το 44,6%, ενώ το 42,5% επιλέγει τον Π. Τατούλη.

Ο κ. Νίκας προηγείται σε Μεσσηνία (55,2%), Αργολίδα (48,8%) και Κορινθία (46,5%). Ο κ. Τατούλης προηγείται στην Αρκαδία (61,7%) και στη Λακωνία (46,8%).

Ο κ. Νίκας συγκεντρώνει το μικρότερο ποσοστό στην Αρκαδία (25,4%) και ο κ. Τατούλης στη Μεσσηνία (31,7%).

Ουσιαστικά, ο Π. Τατούλης παραμένει “ζωντανός” λόγω του “δικτατορικού” ποσοστού που συγκεντρώνει στην Αρκαδία, αλλά δύσκολα θα αυξήσει το ποσοστό του στη Μεσσηνία – καθώς έχει εξαντλήσει τις ψήφους που μπορεί να “ψαρέψει” από τις κομματικές δεξαμενές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τη δεύτερη Κυριακή, Τατούλη επιλέγει το 49,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 35,9% της ΝΔ, το 62,2% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 36,4% της Χρυσής Αυγής, το 30,8% του ΚΚΕ και το 42,9% του Ποταμιού. Ο κ. Τατούλης για να ελπίζει τη δεύτερη Κυριακή θα πρέπει να κρατήσει κάτω από την ίδια μασχάλη καρπούζια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Κινδυνεύει όμως να χάσει τους ψηφοφόρους και των δυο κομμάτων, αν το πολιτικό κλίμα πολωθεί υπέρμετρα λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής. Αν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ταχθεί υπέρ της αντιδεξιάς ψήφου τη δεύτερη Κυριακή, πολιτικοποιώντας τις περιφερειακές εκλογές, ο κ. Τατούλης δύσκολα θα συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και χωρίς αυτούς δεν έχει καμία τύχη στην κάλπη. Στην αντίθετη περίπτωση, αν ο κ. Τατούλης επιχειρήσει να συσπειρώσει τους νεοδημοκράτες κινδυνεύει να χάσει το 49,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, ο Νίκας έχει ευκολότερο έργο, αφού βασίζεται κυρίως στη δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας συσπειρώνοντας το 54,8% των ψηφοφόρων της. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, τη δεύτερη Κυριακή, Νίκα θα ψηφίσει το 36,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 62,6% της Χρυσής Αυγής, το 32,3% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 14,4% του ΚΚΕ και το 56,1% του Ποταμιού.

Εκτός από τη μονομαχία Νίκα – Τατούλη, αξιοσημείωτα είναι τα μικρά εκλογικά ποσοστά του υποψηφίων Γιάννη Μπουντρούκα και Δημήτρη Τζεμπετζή. Οπως φαίνεται ο κ. Μπουντρούκας δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η ηγεσία του κόμματος άφησε ατιμώρητα τα στελέχη που επέλεξαν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο Τατούλη. Τα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζει ο κ. Τζεμπετζής προφανώς οφείλονται τόσο στο έλλειμμα αναγνωρισιμότητάς του όσο και στη συνωμοτική στάση των χρυσαυγιτών απέναντι στους δημοσκόπους.

Αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης και η ταυτότητα της έρευνας ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ