Πρωτοδικείο “Μόνο μέσω Skype η επικοινωνία των παππούδων με τα εγγόνια”…!!!

113

Μέσω Skype ή άλλων διαδικτυακών εφαρμογών θα επικοινωνούν οι παππούδες με τα εγγόνια τους, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με το lawandorder.gr, το καθεστώς επικοινωνίας ενός ζευγαριού με την ανήλικη εγγονή τους (και) για το διάστημα που είναι σε ισχύ στη χώρα μας τα προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ρύθμισε Μονομελές Πρωτοδικείο της Βορείου Ελλάδος με απόφαση που εξέδωσε.

Το δικαστήριο αφού στάθμισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης υπόθεσης, έκρινε ότι ο γονιός έχει δικαίωμα να αρνηθεί την επικοινωνία του παιδιού του με τους παππούδες κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19 και να αντικαταστήσει την επαφή αυτή με τη χρήση οπτικοακουστικών μηχανικών μέσων όπως skype, viber, κ.ά.

Η συγκεκριμένη απόφαση (204/2020) εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και κατόπιν αίτησης των παππούδων κατά της μητέρας του παιδιού. Όπως προκύπτει από την απόφαση, οι παππούδες δεν είχαν ιδιαίτερη επαφή με την εγγονή τους, λόγω των τεταμένων σχέσεων που διατηρούσαν με τον πατέρα της και γιο της.

Στην απόφαση που δημοσιεύεται στην τράπεζα νομικών πληροφοριών «Ισοκράτης», αποτυπώνεται ένα νοσηρό οικογενειακό ιστορικό με τεταμένες σχέσεις των παππούδων με τον γιο τους και πατέρα της μικρής αλλά και με επικριτική και απαξιωτική συμπεριφορά τους προς τη σύζυγο του και νύφη τους. Μάλιστα, η στάση αυτή των παππούδων δεν άλλαξε σύμφωνα με την απόφαση, ούτε το 2016 όταν η νύφη τους διαγνώσθηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας ούτε και το 2019 όταν ο πατέρας του μικρού κοριτσιού και γιος τους έφυγε από τη ζωή.

Η απόφαση

Σταθμίζοντας τα στοιχεία της υπόθεσης και με σκοπό «τη διατήρηση του ψυχικού δεσμού και την εμπέδωση του πνεύματος συνεργασίας και εκτίμησης χάριν του ανηλίκου» το δικαστήριο ρύθμισε την επικοινωνία των παππούδων με την εγγονή τους.

Σύμφωνα με την κρίση του Θα μπορούν να επικοινωνούν μαζί της, προσωρινά, σε συγκεκριμένες ώρες το δεύτερο Σάββατο εκάστου μήνα. Εναπόκειται, δε, στη διακριτική ευχέρεια της μητέρας αν η επικοινωνία αυτή θα γίνεται παρουσία της, είτε με την παρουσία προσώπου της εμπιστοσύνης της. Οι παππούδες θα παραλαμβάνουν το παιδί από το σπίτι όπου διαμένει με τη μητέρα του και θα το παραδίδουν οι ίδιοι σε εκείνη στο τέλος του χρόνου της επικοινωνίας.

Επιπλέον, οι παππούδες μπορούν να παρευρίσκονται στα γενέθλια και την ονομαστική εορτή της μικρής αλλά και να την επισκέπτονται στο σπίτι της, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης τους με την μητέρα της. Έχουν ακόμη το δικαίωνα να επικοινωνούν με το παιδί τηλεφωνικώς είτε μέσω των εφαρμογών Skype, viber δυο φορές την εβδομάδα.

Τέλος, όπως κρίθηκε κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του, «η μητέρα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την επικοινωνία της ανήλικης με τους αιτούντες με φυσική παρουσία, επιτρέποντας την επικοινωνία τηλεφωνικώς είτε μέσω των εφαρμογών skype, viber ή άλλη, εντός των ίδιων παραπάνω χρονικών ορίων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ