Νίκος Γόντικας: Ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες

68

Σε δήλωσή του στο site «ypaithros.gr» ο Νίκος Γόντικας, περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει:

«Στην Πελοπόννησο μπορούν να παραχθούν σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα που έχει ανάγκη ο λαός μας για να τραφεί ποιοτικά και φθηνά. Παρ’ όλα αυτά, οι αγρότες δεν τα βγάζουν πέρα και τα λαϊκά στρώματα δυσκολεύονται να αγοράσουν προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας. Τι φταίει; Δεν είναι ικανοί οι αγρότες μας; Τρώνε τις επιδοτήσεις, όπως λένε κάποιοι; Όχι. Φταίει η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης των τιμών των γεωργικών εφοδίων, των λιπασμάτων, των σπόρων, των εμβολίων, των κτηνιατρικών υπηρεσιών, του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου, του νερού κ.λπ.

Φταίει η φοροληστεία και τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, του ΕΦΚΑ, του ΕΛΓΑ. Μόνο από το “μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής δημοσίων βοσκήσιμων γαιών”, η Περιφέρεια εισέπραξε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, υλοποιώντας νόμους και εγκυκλίους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για τα καλάθια αγροτικών προϊόντων, για εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για φιέστες και ημερίδες για τα κτηνοτροφικά πάρκα και τις ομάδες παραγωγών. Όλα για τους μεγαλοαγρότες, τους μεσάζοντες και τους εξαγωγείς.

Για τον μικρομεσαίο παραγωγό, αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές, ελληνοποιήσεις, εκβιασμοί για ανοιχτές τιμές, ακάλυπτες επιταγές, κανόνια από τους εμπόρους. Η προστασία που δήθεν θα εξασφαλίζαμε με τα “πιστοποιημένα” προϊόντα, τελικά, αποδεικνύεται ότι αφορά αποκλειστικά τους εμποροβιομήχανους, που βελτιώνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Μιλούν όλοι για ανάπτυξη, αλλά ποιος αγρότης θα αντέξει, με τιμές στο γάλα 45-70 λεπτά, στο πορτοκάλι 3-15 λεπτά, στο λάδι 1,80 ευρώ, στο κρέας 3-4 ευρώ;

Δεν παίρνουν μέτρα στήριξης των αγροτών

Διαλύθηκε η δακοκτονία με την περικοπή των δαπανών στο 30%, την καθυστέρηση ή την παντελή έλλειψη ψεκασμών. Περικόπτονται ή δεν αποζημιώνονται αγρότες για παγετό, χαλαζόπτωση, ακαρπία κ.λπ. Το αγροτικό δίκτυο σμπαραλιασμένο.

Μια σειρά έργων, όπως η επέκταση του Ανάβαλου, το φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία, τα δίκτυα άρδευσης από το Φιλιατρινό φράγμα στην Τριφυλία, ο ταμιευτήρας της Τάκα στην Αρκαδία, η λίμνη Δόξα στη Κορινθία καρκινοβατούν. Ξεκινά η παράδοση των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου στο ιδιωτικό κεφάλαιο με τη ΣΔΙΤ για τα νερά του Ανάβαλου. Το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι παραμένουν ακόμα στη γη τους έχουν τη ρίζα τους στην ΕΕ, στην ΚΑΠ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει στη χώρα μας, μαζί με τις Περιφέρειες και τους δήμους.

Η “αντιπαράθεση” των άλλων υποψηφίων είναι κάλπικη, αφού συμφωνούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική, άρα το κριτήριο της ψήφου δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός είναι ποια πολιτική στηρίζει, ποια η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και στη διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική. Η στάση καθενός στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιον τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη είτε εμφανίζεται ως “ανεξάρτητος”.

Επομένως, οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να τιμωρήσουν σε όλες τις κάλπες την ΕΕ και όσους εφαρμόζουν ή στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, στην Περιφέρεια και τους δήμους. Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που είναι η μόνη δύναμη που αποκαλύπτει χρόνια τώρα τον καταστροφικό χαρακτήρα της ΕΕ, της ΚΑΠ και των πολιτικών των κυβερνήσεων για τη μικρομεσαία αγροτιά και ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ