Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν το 75% των πουλιών που υπάρχουν γύρω τους

77

Οι ανεμογεννήτριες είναι τα νέα “αρπακτικά ζώα κορυφής” που αφανίζουν τις γερακίνες, τα γεράκια και άλλα σαρκοφάγα πουλιά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Μια μελέτη για τα αιολικά πάρκα στην Ινδία διαπίστωσε ότι οι αριθμοί των αρπακτικών πτηνών έχουν μειωθεί κατά 3/4 στις περιοχές γύρω από τις ανεμογεννήτριες. Αυτό έχει ένα “κυμαινόμενο αποτέλεσμα” στην τροφική αλυσίδα με τα μικρά θηλαστικά και ερπετά να προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους καθώς οι φυσικοί θηρευτές τους εξαφανίζονται από τον ουρανό. Πιστεύεται ότι τα πτηνά και οι νυχτερίδες είναι τα πιο ευάλωτα από την αύξηση και την άνοδο των ανεμογεννητριών. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν αναταράσσουν την ευαίσθητη ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος. Τα νέα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς τα περισσότερα αιολικά πάρκα είναι χτισμένα σε ανοιχτές και μεγάλες πεδιάδες όπου βρίσκονται συνήθως τα πουλιά.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών του Μπανγκαλόρ στην Ινδία μελέτησαν πληθυσμούς σαυρών και πτηνών σε τρεις τοποθεσίες ανεμογεννητριών στο Δυτικό Γκατ. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 4 φορές λιγότερες γερακίνες και γεράκια στις περιοχές γύρω από τις ανεμογεννήτριες. Η απώλεια ανέρχεται περίπου στο 75%. Σε περιοχές που δεν υπήρχαν ανεμογεννήτριες εντοπίζονταν περίπου 19 πουλιά κάθε 3 ώρες, ενώ στις περιοχές γύρω από τις ανεμογεννήτριες ο αριθμός αυτός έπεφτε στο 5. Αυτό οδήγησε στην αύξηση του πληθυσμού των σαυρών Sitana ponticeriana, ένα είδος που βρισκόταν μόνο στην Ινδική υποήπειρο και αγαπημένο σνακ των αρπακτικών πουλιών.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών του Μπανγκαλόρ στην Ινδία μελέτησαν πληθυσμούς σαυρών και πτηνών σε τρεις τοποθεσίες ανεμογεννητριών στο Δυτικό Γκατ. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 4 φορές λιγότερες γερακίνες και γεράκια στις περιοχές γύρω από τις ανεμογεννήτριες. Η απώλεια ανέρχεται περίπου στο 75%. Σε περιοχές που δεν υπήρχαν ανεμογεννήτριες εντοπίζονταν περίπου 19 πουλιά κάθε 3 ώρες, ενώ στις περιοχές γύρω από τις ανεμογεννήτριες ο αριθμός αυτός έπεφτε στο 5. Αυτό οδήγησε στην αύξηση του πληθυσμού των σαυρών Sitana ponticeriana, ένα είδος που βρισκόταν μόνο στην Ινδική υποήπειρο και αγαπημένο σνακ των αρπακτικών πουλιών

tilestwra.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here