Οι συντα’ές τση πατρίδας – Μικρασιάτικη συνταγή για Χαλβά πενίρ… με ανθότυρο

162

Χαλβάς Πενίρ,  ένα είδος υποκίτρινου χαλβά από ανάλατο τυρί (!), που μοιάζει στην υφή με τον χαλβά Φαρσάλων (απαλός, βελουτέ, κριτσανιστός) και λέγεται “πηνίρ χαλβάς” (απόδοση του τουρκικού: “peynir helvasi”, peynir=τυρί, ME ΠΑΡΑΦΘΟΡΑ της λέξης στα ελληνικά), τον οποίο δε συνάντησα πουθενά αλλού στην Ελλάδα, παρά μόνο στην Καλλίπολη Πέλλας

Για μένα, ο χαλβάς αυτός, όπως και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ο χαλβάς από καβουρντισμένο αλεύρι, τα γλυκά κουταλιού, το ρετσέλι, ο πελτές από κυδώνι, όλα αυτά είναι συνυφασμένα με τα καλοκαίρια μου στο χωριό, όπου πηγαίναμε για διακοπές. Τα έψηναν κάθε μέρα οι θείες μου και οι γειτόνισσες της γιαγιάς μου: η θεία Μαριάνθη , η Δοξία του Γκαλιμάνη, η Ντάντω, η Κατερνάρα, η Χασομέραινα, η Μπαχαρογλέσα, η Μπουντούτσαινα, η Σουλτάνα του Κιτάτη, όλες αυτές οι μορφές του χθες που ήταν «εξπέρ» στη μαγειρική!

Συνταγή:

Η συνέχεια στο webkorinthos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ