Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αρχική ΕΘΝΙΚΑ Ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση! Τουρκία: «Θα εμποδίσουμε το σύνολο των γεωτρήσεων στην...

Ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση! Τουρκία: «Θα εμποδίσουμε το σύνολο των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ» – Τελεσίγραφο από Κύπρο!

81

Διπλή απειλή-τελεσίγραφο απηύθυνε η Κύπρος προς την Τουρκία λέγοντας «την επόμενη φορά θα πάμε μπροστά» αλλά το ξεκάθαρο ερώτημα που «πλανάται» είναι με ποιανού τις πλάτες; Ελλάδας, Ισραήλ ή Γαλλίας; Πιθανότατα και των τριών αυτών χωρών λαμβάνοντας υπόψιν τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα. Αλλά και πως θα καταφέρει αυτό; Θα σταλούν ενισχύσεις;

Περισσότερα ΕΔΩ:

Το σίγουρο είναι πως η Αγκυρα θα εκλάβει τα όσα είπε ο Υπουργός Ενέργειας Κύπρου αλλά και ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου ως πρόκληση. Σαφέστατα όμως η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην ΑΟΖ. Και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο με άρση του αδιεξόδου.

Επιπλέον ειπώθηκε και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό:

«Κάποιες δυνάμεις αποσύρονται και αφήνουν κενό εξουσίας, το οποίο η Τουρκία, βεβαίως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να γεμίσει» Που αναφέρεται; Στις ΗΠΑ; Υπάρχει δυσαρέσκεια για την μη -ουσιαστική- αμερικανική παρέμβαση;

Άξιες αναφοράς είναι και οι προειδοποιήσεις του υπουργoύ Οικονομικών και Ενέργειας στα κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, για τις προθέσεις της Τουρκίας που στην ουσία είναι προειδοποιήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γάλλια, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και φυσικά την ίδια την ΕΕ !

Ο λεγόμενος υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας στα κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ.

«Την επόμενη φορά θα πάμε μπροστά», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, σχολιάζοντας τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ κατά της ιταλικής πλωτής πλατφόρμας στο οικόπεδο «3».

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 ανέφερε:

«Εδώ θέλει προσεκτικές και λεπτές κινήσεις. Εδώ εμπλέκονται μεγάλες εταιρείες, εδώ εμπλέκονται μεγάλα κράτη και θα πρέπει, επαναλαμβάνω, να επαναξιολογήσουμε το σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας, γεωπολιτικά μιλώ πάντοτε και να κάνουμε τις σωστές κινήσεις».

Αναφερόμενος στο θερμό επεισόδιο της 9ης Φεβρουαρίου μεταξύ του καπετάνιου του ιταλικού πλωτού γεωτρύπανου και του κυβερνήτη τουρκικού πολεμικού πλοίου, είπε:

«Προσέγγισαν σε κάποια στιγμή, το βράδυ, οκτώ τουρκικά πολεμικά το γεωτρύπανο. Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι έστειλαν οκτώ πολεμικά για ένα άοπλο γεωτρύπανο, ένα επιστημονικό σκάφος, ουσιαστικά».

Για το επεισόδιο της Παρασκευής, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπήρξε μία πάρα πολύ επικίνδυνη μανούβρα, μπροστά από το γεωτρύπανο, που έθεσε σε κίνδυνο και το πλήρωμα και το πλοίο».

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου επισήμανε ότι «πρέπει ως Ελληνισμός να το δούμε, ξανά αυτό το πράγμα, να ξανακάνουμε μία προσαρμογή των σχεδίων μας γιατί το τι έγινε στις 9 του Φλεβάρη ήταν μία κλιμάκωση. Το τι έγινε την περασμένη Παρασκευή ήταν μία ακόμη κλιμάκωση.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε το γεωπολιτικό πλαίσιο Ελλάδα-Κύπρος. Να δούμε αυτά που κάναμε στο παρελθόν και ήταν επιτυχημένα, πώς τα βελτιώνουμε τώρα, γιατί, δεν είναι μυστικό, βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, γενικότερα στην περιοχή μας, να αποσύρονται κάποιες δυνάμεις και να αφήνουν κενό εξουσίας, το οποίο η Τουρκία, βεβαίως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να γεμίσει».

Αν. Κυβ. Εκπρόσωπος: Κάποιοι δεν θα παραμείνουν απλοί θεατές στο άμεσο μέλλον στις τουρκικές προκλήσεις

Τόσο ο απερχόμενος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφερόμενοι στα τεκταινόμενα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τις εκεί τουρκικές προκλήσεις, πέρασαν αμφότεροι αισιόδοξα μηνύματα για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα της ΑΟΖ και κυρίως για την επόμενη ημέρα της τουρκικής πειρατείας στην ΑΟΖ, με το επιβληθέν μπλόκο στο τεμάχιο «3» και το γεωτρύπανο Saipem12000, το οποίο μάλιστα απείλησε με βύθιση σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού (TDK). Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως στις 8 Μαΐου θα διεξαχθεί και πάλι στη Λευκωσία νέα Τριμερής Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδος, συμπληρώνοντας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν ολοκληρώνονται με μια μόνο γεώτρηση, αλλά υπάρχουν κι άλλες γωτρήσεις και διαδικασίες σε εξέλιξη, για τις οποίες θα υπάρξουν συντομα αποτελέσματα και δηλώσεις.

Εκ παραλλήλου σημαντικό γεγονός είναι η επιβεβαίωση εκ μέρους του κ. Χριστοδουλίδη ανακοίνωσης Αιγύπτιου υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος είπε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις Κύπρου – Αιγύπτου, για υποθαλάσσιο αγωγό, με τον κ. Χριστοδουλίδη να αναφέρει πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Άτυπο χρονικό ορόσημο – χρονοδιάγραμμα, εξάλλου μέχρι τις 26/4 για την Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας, έχει τεθεί από ευρωπαϊκής πλευράς στην Άγκυρα προς συμμόρφωση και επίδειξη καλύτερης συμπεριφοράς έναντι ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε., όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ είχε ζητήσει συνάντηση από τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, συνάντηση η οποία δεν έχει γίνει, ενώ αυτή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διεξήχθη υπό θερμό μάλιστα κλίμα, είναι ενδεικτικό κάποιων καταστάσεων και προθέσεων.

Ο Μακρόν κάλεσε τον Ερντογάν να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου

Την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη.

Ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως ανησυχεί για τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν ανοικτά των ακτών της Κύπρου, τονίζοντας «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Παγιώνουν το αδιέξοδο – Δημιουργία τετελεσμένων στην ΑΟΖ

Δεκανίκι της Άγκυρας για εξυπηρέτηση της εξωτερικής της πολιτικής στο Κυπριακό γενικότερα και ειδικότερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, γίνεται για ακόμα μια φορά η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Οι προκλητικές αναφορές του λεγόμενου υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί, σε συνέντευξή του χθες στον «Φ» της Κυριακής, ενόχλησαν ιδιαίτερα την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία βλέπει την τουρκοκυπριακή ηγεσία διατεθειμένη να θυσιάσει το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο, προκειμένου να έχει την εύνοια της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις Ναμί ήρθαν σε μία περίοδο έντασης με τα όσα η τουρκική πλευρά επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος, ο οποίος ήταν ο μέχρι πρόσφατα διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στην ουσία κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο επανέναρξης του διαλόγου, θέτοντας όρους οι οποίοι γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτοί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, με ξεκάθαρο στόχο να προκαταλάβει τη δημιουργία των οποιωνδήποτε προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τις αναφορές Οζντίλ Ναμί, ανέφερε ότι από τη συνέντευξη του λεγόμενου υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας των κατεχομένων, προκύπτουν τρία σημαντικά σημεία, τα οποία αφορούν αφενός τη στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε σχέση με τις αξιώσεις της Άγκυρας, την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά και τα μηνύματα που θέλει να στείλει εκ μέρους της Τουρκίας προς τις άλλες χώρες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της περιοχής.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πρώτον, η τουρκοκυπριακή ηγεσία φαίνεται να είναι διατεθειμένη, για να είναι αρεστή στην Άγκυρα και να εξυπηρετήσει τους όποιους σχεδιασμούς της Τουρκίας, να θυσιάσει όχι μόνο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων άλλα και το ίδιο το μέλλον τους», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Δεύτερο», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Ναμί, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει σχετική σύγκλιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα των φυσικών πόρων, είναι ξεκάθαρη η απροθυμία της τουρκικής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε σε ένα τρίτο και ιδιαίτερα σημαντικό σημείο σε σχέση με τις αναφορές Ναμί.

«Άξιες αναφοράς είναι και οι προειδοποιήσεις του κ. Ναμί για τις προθέσεις της Τουρκίας που στην ουσία είναι προειδοποιήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γάλλια, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και φυσικά την ίδια την ΕΕ», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο λεγόμενος υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας στα κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ.

Ανέφερε ακόμα ότι το κατοχικό καθεστώς επιδιώκει φόρμουλα που θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να λαμβάνουν από κοινού με τους Ελληνοκύπριους αποφάσεις για όλα τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, επικουρούμενο από τη βαριά παρουσία, ακόμα και στρατιωτική, της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά τον κ. Ναμί, η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ