Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ”Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ”!ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

122

Η Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Κορινθίας ”Η Αγία Ειρήνη” εόρτασε την μνήμη της Προστάτιδας της Ένωσης, της Αγίας Ειρήνης, με την τέλεση δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο, το Σάββατο, 5 Μαΐου 2018. 

Μετά το πέρας της δοξολογίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Βασίλης Παλιακάσης, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε: ”…Παρόλο λοιπόν που έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο της ενεργούς υπηρεσίας και ηλικιακά μας τοποθετούν στη λεγόμενη τρίτη ηλικία, θέλουμε ακόμη να αποδείξουμε ότι από αυτήν τη νέα μας θέση, αξιοποιώντας τις γνώσεις, τις αρχές και τις εμπειρίες μας, έχουμε περιθώρια προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους εν ενεργεία συναδέλφους μας ότι είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα τους έτοιμοι να τους προσφέρουμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας…”
Και φέτος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απουσία, από τον εορτασμό, των Βουλευτών του Νομού, του Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και εκπροσώπων Δημοτικών, Στρατιωτικών και Λιμενικών Αρχών, καίτοι είχαν προσκληθεί στον εορτασμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Κορινθίας. 
Η απουσία αυτή αντικατοπτρίζει την αντίληψη που επικρατεί για τους απόστρατους και τη θέση που έχουν στη συνείδηση δημοσίων προσώπων. 
Παρόντες στη δοξολογία ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας, Ταξίαρχος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Γαλάνης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, Πύραρχος Γιάννης Θεοδωρόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Κορινθίων κ. Γιώργος Μουρούτσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κορινθίων κ. Σπύρος Ζαχαριάς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κορινθίας κ. Χρήστος Βλαχοπάνος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας κ. Χρήστος Αδάμ, ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Κορινθίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Απόστολος Σπυράκος, αντιπροσωπεία Αστυνομικών Υπαλλήλων και μέλη της Ένωσης μετά Συγγενών.
Η δεξίωση, προς τιμήν των καλεσμένων και των μελών της Ένωσης, δόθηκε στη Στρατιωτική Λέσχη Κορίνθου.
Η Αγία Ειρήνη, της οποίας το λαϊκό όνομα ήταν Πηνελόπη, γεννήθηκε στην πόλη Μαδεδλών της Περσίας και γονείς της ήταν ο έπαρχος Λικίνιος και η ευγενής Λικινία. 
Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε την εκπαίδευσή της κοντά σ’ έναν από τους πλέον σοφούς διδασκάλους της εποχής της, τον Απελλιανό, ο οποίος δίδαξε στην Πηνελόπη τη θύραθεν σοφία (αρχαιοελληνική), ενώ τη χριστιανική πίστη τη διδάχθηκε από μία χριστιανή υπηρέτρια του πατέρα της. Όταν τελείωσε η κατήχηση βαπτίσθηκε χριστιανή κι έλαβε το όνομα Ειρήνη.
Μόλις ο Λικίνιος έμαθε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου για να σκοτωθεί. Αλλά από θαύμα, το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε εκείνον. Μεγάλη ήταν η σύγχυση των παρευρισκομένων, αλλά η αγία τούς καθησύχασε κι αφού προσευχήθηκε με θέρμη, ο πατέρας της αναστήθηκε. Αμέσως βαπτίσθηκαν όλοι χριστιανοί.
Στη συνέχεια, η Ειρήνη περιόδευσε σε αρκετά μέρη, όπου δίδαξε το λόγο του Θεού κι έκανε πολλά θαύματα. Στο τέλος αποσύρθηκε σ’ ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο, όπου έζησε με προσευχή και άσκηση.
Κατά τα δυτικά Μαρτυρολόγια, η Αγία Ειρήνη μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αφού ρίχτηκε στην πυρά.
Η Αγία Ειρήνη είναι προστάτις της Κυπριακής Αστυνομίας και παλαιότερα της Ελληνικής Χωροφυλακής.
Απολυτίκιο

Ειρήνης τον άρχοντα, ιχνηλατοῦσα σεμνή, ειρήνης επώνυμος, δι’ επιπνοίας Θεού, εδείχθης πανεύφημε, συ γαρ του πολέμου, τας ενέδρας φυγούσα, ήθλησας υπέρ φύσιν, ως παρθένος φρονίμη, διο Μεγαλομάρτυς Ειρήνη, ειρήνην ημὶν αίτησαι.

 

Σημειώνεται ότι η 5η Μαΐου, εορτή της Αγίας Ειρήνης, είχε καθιερωθεί, με το υπ’ αριθμ. 234/18.3.1967 Β.Δ., ως επίσημη γιορτή του Σώματος της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής, ενός Αστυνομικού Σώματος που ιδρύθηκε το 1833 και είχε ένδοξη πορεία. 

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κυρός Σεραφείμ Τίκας, έγραψε με την ευκαιρία του πρώτου επίσημου εορτασμού της ότι το Σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής την επέλεξε ως προστάτιδα για να καταυγάζει την πορεία του ένδοξου Σώματος της πατρίδας μας και να ενισχύει στην υψηλή του αποστολή της προστασίας της ζωής, της τιμής και της περιουσίας των πολιτών, αγαθών πολύτιμων και αιωνίως θεσμοθετημένων.

Η Αγία Ειρήνη, ως Προστάτιδα του Σώματος της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής, εορτάζονταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, μέχρι την ενοποίηση των δύο Αστυνομικών Σωμάτων, Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων, το έτος 1985. 

  

Πηγή-karapanagos.blogspot.gr

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ