Ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος κατέθεσε 2 επερωτήσεις στο Τατούλη…για την “ξεχασμένη” Κορινθία

85

Ο περιφερειακός  σύμβουλος κ.Θοδωρης Βασιλακόπουλος  κατέθεσε  μαζί με άλλους συναδέλφους στο ΠΣ 2 επερωτήσεις  για να  συζητηθούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας 4/9/2018 που θα γίνει στην Κόρινθο.

Για την Ημερήσια Διάταξη  όπως θα διαπιστώσετε τα θέματα κορινθιακού ενδιαφέροντος είναι ελάχιστα, ενώ με δεδομένη τη συνεδρίαση του ΠΣ στην Κόρινθο θα έπρεπε να κυριαρχούν.

ΠΡΟΣ:  Τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Στρατηγάκο Ηλία.

ΘΕΜΑ: «Για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο»

Κύριε πρόεδρε,

 

Από τον Αύγουστο του 2012 λειτουργεί στην Κόρινθο, στο στρατόπεδο (του 6ου Συντάγματος Πεζικού) το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου. Στο Κέντρο κρατούνται πάνω από 800 κρατούμενοι μόνο και μόνο επειδή έχουν εισέλθει  παράνομα στη χώρα μας. Κατά περιόδους μάλιστα έχουν κρατηθεί και πολλοί ανήλικοι και έχουν σημειωθεί εξεγέρσεις από τους κρατουμένους, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης, αλλά κυρίως για το αδιανόητο αυτής καθαυτής της κράτησης τους. Οι συνθήκες κράτησής τους είναι αντίστοιχες με τις συνθήκες κράτησης μιας φυλακής. Η νομική τους εκπροσώπηση είναι προβληματική, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα νομικής συνδρομής και οι περισσότεροι από αυτούς δε διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο. Επομένως, η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα που έχουν είναι προβληματική και πολλές φορές δεν υπάρχουν ούτε οι διερμηνείς, για να τους διευκολύνουν στην επικοινωνία τους. Η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής έχει καταγγελθεί κατ’ επανάληψη τόσο από ανθρωπιστικές οργανώσεις, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα όσο καιρό βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την λειτουργία του Κέντρου και είχε δεσμευτεί ότι θα το κλείσει άμεσα, όταν θα έρθει στην εξουσία. Τη δέσμευση αυτή βέβαια, όπως και πολλές άλλες άλλωστε, την αποποιήθηκε με μεγάλη ευκολία αφότου ανέλαβε την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο χώρος που φιλοξενεί τη συγκεκριμένη δομή είναι ένας τεράστιος χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Κορινθιακής κοινωνίας. Θα μπορούσε να φιλοξενήσει αθλητικές εγκαταστάσεις (η Κόρινθος έχει άμεση ανάγκη από ένα δεύτερο κλειστό γυμναστήριο και από ένα δεύτερο κολυμβητήριο, για να καλύψει τις ανάγκες της νεολαίας), να αποτελέσει ένα χώρο αναψυχής και πρασίνου και να φιλοξενήσει πολλές από τις δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα την Αστυνομική Διεύθυνση και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια, έναντι υψηλότατων ενοικίων. Μάλιστα, από τον νυν αντιπεριφερειάρχη κ. Καλλίρη  είχε προταθεί στην αρχή της θητείας του να στεγαστούν και πολλές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Επειδή η λειτουργία του Κέντρου Κράτησης αποτελεί άγος και προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προκαλεί τη δημοκρατική συνείδηση των Κορινθίων –και όχι μόνο-  πολιτών και παράλληλα στερεί από τους πολίτες της Κορίνθου και της ευρύτερης περιοχής τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το χώρο για της ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να κλείσει το Κέντρο Κράτησης και να αποδοθεί άμεσα ο χώρος στην τοπική κοινωνία;
  2. Προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να υιοθετήσει ψήφισμα καταδίκης της λειτουργίας του συγκεκριμένου Κέντρου με το σκεπτικό που παρατίθεται παραπάνω;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Βασιλακόπουλος Θεόδωρος

Αλεξανδρής Σαράντος

Τζαμουράνης Γεώργιος

Χρυσαδάκος Σταύρος

 

 

ΠΡΟΣ:  Τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Στρατηγάκο Ηλία.

ΘΕΜΑ: «Για την πυροπροστασία και την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές».

Κύριε πρόεδρε,

 

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και στην Κινέττα κατέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο τις αδυναμίες του συστήματος πυροπροστασίας στη χώρα μας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί μία από τις περιοχές της χώρες μας που είναι εκτεθειμένη στον υψηλότερο κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς και ιδιαίτερα οι Νομοί Κορινθίας και Αργολίδας. Όλοι άλλωστε θυμόμαστε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Ο νομός Κορινθίας πλήγηκε και φέτος τόσο από τη μεγάλη πυρκαγιά της Κινέττας που κατέκαψε μεγάλο μέρος των Γερανείων και απείλησε και οικισμούς στο Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, όσο και στις ορεινές περιοχές του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (Ζεμενό, Θροφάρι), που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις. Στους Αγίους Θεοδώρους μάλιστα κινδύνεψαν οι εγκαταστάσεις της Motor Oil με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην περιοχή της Ανατολικής Κορινθίας εκτείνεται το μεγάλης έκτασης και ιδιαίτερης ομορφιάς και σημασίας δάσος του Σοφικού, που πέρυσι κινδύνευσε με καταστροφή (σώθηκε επειδή έβρεξε δύο ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς). Το δάσος αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένο, εφόσον δεν έχει καθαριστεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια και η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές είναι σε πολλά σημεία αδύνατη, επειδή διάφορες κατασκευές και μάντρες την εμποδίζουν. Μάλιστα, σε πολλά σημεία υπάρχουν εκτενείς οικισμοί μέσα στο πευκοδάσος, όπως το Αμόνι, που θυμίζουν τις οικιστικές συνθήκες στο Μάτι (στενοί δρόμοι, δόμηση μέσα στο πευκοδάσος, απουσία καθαρισμού, αδυναμία πρόσβασης στην παραλία).

Επειδή ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει για τη φετινή χρονιά και φυσικά υπάρχει η ανάγκη πρόβλεψης και για τα επόμενα χρόνια και επειδή η τραγωδία στο Μάτι καταδεικνύει την άμεση ανάγκη να είναι η πρόληψη των πιθανών κινδύνων η κατευθυντήρια οδός για την αντιμετώπισή τους ερωτάται κ. Περιφερειάρχης:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια για τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων που θα ελαχιστοποιούσαν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς;
  2. Έχει προχωρήσει στους απαραίτητους καθαρισμούς των περιοχών υψηλού κινδύνου και ιδιαίτερα του δάσους του Σοφικού;
  3. Έχουν προχωρήσει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στην καταγραφή των παράνομων κατασκευών που εμποδίζουν την πρόσβαση στις ακτές και αν ναι έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες για την αποκατάσταση της απρόσκοπτης πρόσβασης στη θάλασσα;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Βασιλακόπουλος Θεόδωρος

Αλεξανδρής Σαράντος

Τζαμουράνης Γεώργιος

Χρυσαδάκος Σταύρος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ