Ο Μαρτυριάρης…

108

Της Κάλι Καρά

Στα κανάλια, στα ραδιόφωνα, στις εφημερίδες, δεσπόζουν οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, οι καυγάδες και οι κοκορομαχίες για την ονομασία(!) των Σκοπίων, δηλαδή για το «δέντρο» της υπόθεσης και όχι για το δάσος. Οι μόνοι που πασχίζουν να φωτίσουν το δάσος, που είναι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή είναι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, οι γνωστοί «Λακεδαιμόνιοι» που είχαν αρνηθεί το 1992 να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Και ήρθε ο Αμερικανός πρέσβης σαν «μαρτυριάρης» σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο μεγάλου καναλιού, να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να αποκαλύψει το επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού, στο περιβόητο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου ανακάλυψε τις «κοινές αξίες» της χώρας μας με τις ΗΠΑ αλλά και την «καλοσύνη» του προέδρου Τραμπ.

Μερικά αποσπάσματα είναι άκρως αποκαλυπτικά:

«Θα αφήσω στην άκρη για λίγο το θέμα του ονόματος. Και ας συζητήσουμε λίγο πιο ανοιχτά για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και των δυτικών Βαλκανίων, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ερώτησή σας. Είχαμε τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, στην Ουάσινγκτον, τον Οκτώβριο. Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με τον αντιπρόεδρο, Πενς, που ήταν επικεντρωμένη σε αυτό ακριβώς το θέμα».

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον για μένα σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, που τώρα δημιουργεί γέφυρες με αυτές τις χώρες στα δυτικά Βαλκάνια, ούσα εταίρος σε αυτή τη διαδικασία μεταρρύθμισης και ευρωατλαντικού προσανατολισμού, είναι το πώς επανέρχεται σε αυτόν τον ιστορικό ρόλο».

«Αυτό που επεκτείνεται είναι η φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και στη διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και της ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, που οι άνθρωποι αυτών των χωρών έχουν επιλέξει. Γι’ αυτό βλέπουμε την Ελλάδα ως μια πολύ θετική επιρροή στη γειτονιά και όπως είπαμε, όπως ο αντιπρόεδρος Πενς είπε, βλέπουμε την Ελλάδα σαν πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή, που αφορά στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Και αυτό πιστεύω είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όταν δουλεύεις πάνω στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ σήμερα. Είναι στον τρόπο που αυτή η χώρα αποκαθιστά τον ρόλο της ως γεωπολιτικός “μεντεσές” μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονιάς. Και το κάνει αυτό ως δυνατός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ».

Η περιβόητη, λοιπόν, γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας, δεν είναι τίποτα άλλο από έναν «μεντεσέ» που θα διευκολύνει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Τα συλλαλητήρια στα οποία συμμετέχουν εθνικιστικές, ακόμη και φασιστικές δυνάμεις, επιχειρώντας να καπηλευτούν και να παγιδεύσουν λαϊκές ανησυχίες, είναι για τους ιμπεριαλιστές το λαδάκι που χρειάζονται οι μεντεσέδες, κατά καιρούς, για να δουλεύουν καλύτερα.

Οργάνωση και αγώνας για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση και να απολαύσει τον υλικό και πνευματικό πλούτο που παράγει.

Ριζοσπάστης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ