Ο ΣΕΒ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΦΩΤΟ

111

 Χθες, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου της πόλεως των Αθηνών και προστάτου του Δικαστικού Σώματος.Στον ομώνυμο Ιερό Ναό, επί της οδού Σκουφά, στην Αθήνα και στηνΠανηγυρική Θ. Λειτουργία για την Ιερά μνήμη του Ιερομάρτυρος προεξήρχε,με την κυριαρχική άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β΄,ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ευρισκόμενος στην Αθήνα, ως μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αυτές τις ημέρες συνεδριάζει,αλλά και ως μέλος της Δ.Ι.Σ.

ΣτηνΕυχαριστηριακή Σύναξη συλλειτούργησαν μετά του Σεβ. Μητροπολίτου μας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εις το Ι. Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Σταγών και Μετεώρωνκ. Θεόκλητος, Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίαςκ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο Διονύσιο και στις προσπάθειες που έκανε, ως πρώτος Επίσκοπος των Αθηνών, να εδραιώσει στην πίστη, που ο Απόστολος Παύλος εκήρυξε, τους συμπατριώτες του Αθηναίους. Κατέληξε δε τον λόγο του παρομοιάζοντας τον Ποιμενάρχη μας με τον προστάτη του Άγιο, ως προς τις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλλει για την διαποίμανση του ποιμνίου του. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Κορίνθιος Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Θεμιστοκλής Σοφόςομίλησε σύντομα για τον προστάτη Άγιο του κλάδου τους και λόγω εντοπιότητος, ως Κορίνθιος, επαίνεσε την ευτυχή συγκυρία της τελέσεως της Θ. Λειτουργίας από τον Μητροπολίτη Κορίνθου και Ποιμενάρχη του. Ο δε Ποιμενάρχης μας,αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο β’ για την παραχώρηση της κυριαρχικής αδείας και τους συλλειτουργήσαντας και συμπροσευχομένους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους, τόνισε ότι οι «ρίζες» του, που είναι ο Απόστολος Παύλος και ο Άγιος Διονύσιος,του επιβάλλουν αενάως, μέσωτου ήθους του και της βιωτής του, να διδάσκει το εμπεμπιστευμένο Ποίμνιό του,εφαρμόζοντας το Αποστολικό:«Ζω δε ούκέτι εγώ, ζή δε εν έμοί Χριστός»(Γαλ. 2, 20).Στην Θ. Λειτουργία παρευρέθησαν, εκτός του Ιερού Κλήρου της Ι. Αρχιεπισκοπής και του ευσεβούς λαού των Αθηνών, Κληρικοί και λαϊκοί, συνεργάτες και μη, εκ της Μητροπολιτικής Περιφερείας μας, που έσπευσαν να ευχηθούν υιϊκώς στον Ποιμενάρχη τους.

Στην Κόρινθο και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και της ονομαστικής εορτής του Σεβ. Μητροπολίτου μας πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή πιστών, που έσπευσαν να προσευχηθούν για τον Μητροπολίτη τους, το εσπέρας της 2ας προς 3ην Οκτωβρίου, Ιερά Αγρυπνία, στην οποία προεξήρχε ο Πανοσ. Αρχιμ. π.Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως μας. Στον λόγο του ο π. Άνθιμοςαναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ενώ παράλληλα, εκφράζοντας τα συναισθήματα των Κληρικών και Λαϊκών, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας υγεία, μακροημέρευση και δύναμη για το πολυποίκιλο έργο Του επ᾿αγαθώ της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Στο τέλος της Ι. Αγρυπνίας ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Αγάπιος Δρίτσας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεώς μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, ο οποίος και εκόσμησε το Ιεροψαλτικό Αναλόγιο μαζί με τους Ιεροψάλτας κ. Ιωάννη Λιούντρηκαι Δημήτριο Λέκκα,κάλεσε τον Ι. Κλήρο και τους πιστούς να ευχηθούν υπέρ μακροημερεύσεως του Σεβ. Ποιμενάρχου μας ψάλλοντας το «Πολυχρόνιον», ευχόμενος δε καταλλήλως υπέρ του Σεβ. Μητροπολίτου μας και των πιστών, προτρέποντας τους εις υπακοήν προς το θεοτίμητον πρόσωπό του.

 
 
 
 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ