Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας και συνθέτης Γιάννης Σπάθας

173

Γιάννης Σπάθας ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες κιθαρίστες και συνθέτης.

Τον σέβονταν όλοι, τον εκτιμούσαν όλοι, τον αγαπούσαν όλοι. Είχε μία ηρεμία χαρακτηριστική ακόμα και όταν έπαιζε σκληρές μουσικές.

Ήταν ο πρώτος ηλεκτρικός κιθαρίστας που αφομοίωσε στο παίξιμό του την Ηπειρώτικη μουσική.

Ο Γιάννης Σπάθας πέθανε σε ηλικία 69 ετών και άφησε πίσω του δεκάδες τραγούδια ως συνθέτης, αλλά και χιλιάδες ώρες μουσικής δεξιοτεχνίας.

Ο Γιάννης Σπάθας Γεννήθηκε στους Παξούς το 1950.

Ήλθε σε επαφή με τη μουσική κοντά στον πατέρα και τους θείους του, μαθαίνοντας από μικρός ακορντεόν, κιθάρα και τύμπανα.

Στον Πειραιά όπου μεγάλωσε, σχημάτισε με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστοπώλη (τον μετέπειτα ηγέτη των «2002 GR») το ροκ συγκρότημα Persons (1966-1969)και στη συνέχεια τους Socrates, πάλι με τον Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι).

Το 1983, μετά τη διάλυση των Socrates, ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα και ως συνθέτης επίσης συνεργάστηκε με την Ελένη Βιτάλη, τον Μανώλη Λιδάκη και πολλούς άλλους.   

Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.   Μεγαλύτερες επιρροές του υπήρξαν ο Τζίμι Χέντριξ και ο Τάσος Χαλκιάς, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.    Για την εποχή των Socrates, το παίξιμο του Σπάθα έχει συγκριθεί με εκείνο του Ρίτσι Μπλάκμορ των Deep Purple.

Δείτε παρακάτω μία από τις συνεντεύξεις του για τη Μηχανή του Χρόνου, όπου μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, τη διεθνή αναγνώριση των Socrates Drank the Conium και τη διεθνή καριέρα που έμεινε στα “χαρτιά”.

 

Πηγή: www.musicpaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ