Στη Λέσβο συναντήθηκαν πολιτισμοί, έθιμα και παραδόσεις στο πέρασμα των αιώνων και από το συγκερασμό αυτό προέκυψαν θαύματα, μικρά και μεγάλα. Η ιστορική της μοίρα την προόριζε να ζήσει ταραχώδεις περιόδους και δραματικά γεγονότα, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηρεμίας.

Όπως άλλωστε όλοι γνωρίζουμε οι ιστορικές συγκυρίες εξακολουθούν να προκαλούν τους Λέσβιους και στο σύγχρονο παρόν καλώντας τους να πρωταγωνιστήσουν στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας. Οι κάτοικοι του νησιού είδαν και βλέπουν να γράφεται η Ιστορία μπροστά στα μάτια τους, στα χώματά τους. Αυτά τα χώματα που αλλού είναι εύφορα και φυτρώνει ό,τι κι αν σπείρεις κι αλλού άγονα, διότι το μόνο που ευδοκιμεί μέσα τους είναι η γεωλογική τους μοναδικότητα και προέλευση.

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

Η γαστρονομία είναι ένα πεδίο όπου αντανακλάται αυτή η ετερόκλητη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Η συνύπαρξη και μόνο με τους Οθωμανούς για 500 χρόνια αλλά και η καθημερινή συναλλαγή με τον μικρασιάτικο ελληνισμό με αποκορύφωμα τον ερχομό των προσφύγων το -22, υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν την κουλτούρα του φαγητού στο νησί.

Η σημερινή μας συνταγή έχει αναμφισβήτητα ανατολίτικες καταβολές και συγκεκριμένα από τα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου αγαπούσαν πολύ να γεμίζουν τα λαχανικά με κιμά και ρύζι. Είναι ένα φαγητό εύκολο, νόστιμο και αρκετά πρωτότυπο που μαγειρεύουν με κάθε ευκαιρία σε πολλά χωριά του νησιού και κυρίως στη Φίλια. Θυμίζει τους λαχανοντολμάδες στη γεύση καθώς το κρεμμύδι γλυκαίνει και χάνει την αψάδα του. Θα το βρείτε και σε πολλές ταβέρνες στο νησί αλλά σαν το σπιτικό δεν έχει…!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο webkorinthos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *