Παραιτήθηκε ο Παπαδημητρίου αργά τη νύχτα- ανασχηματισμός προ των πυλών

37

Τα σενάρια ανασχηματισμού επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου καθώς λίγες ώρες μετά την αποπομπή της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου, υπέβαλε την παραίτησή του από υπουργός Οικονομίας και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον ευχαρίστησε για την συνεισφορά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ  Παπαδημητρίου επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επικαλέστηκε λόγους ευθιξίας και του εξήγησε ότι η απόφαση ήταν μονόδρομος μετά την παραίτηση της συζύγου του για την επιδότηση ενοικίου. Να σημειωθεί ότι και ο υπ. Οικονομίας μένει στο ίδιο διαμέρισμα στο Κολωνάκι.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Δημήτρης Παπαδημητρίου βρέθηκε στην Τρίπολη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του 10ου Περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Εκεί αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση της συζύγου του.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε υπό το βάρος του σάλου που προκάλεσε η υπόθεση με την επιδότηση ενοικίου να απομακρύνει την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου. «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της» αναφερόταν στην σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Στον αντίποδα, ωστόσο, των περί παραίτησης, είναι προφανές ότι η κ. Αντωνοπούλου απεπέμφθη (ή αλλιώς εξωθήθηκε σε παραίτηση), καθώς στη δήλωση που έκανε νωρίτερα η υπουργός δεν υπήρχε καμία αναφορά σε παραίτηση. Η υπόθεση είχε προκαλέσει από την Κυριακή έντονες αντιδράσεις, ενώ από το πρωί της Δευτέρας βουλευτές και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έπαιρναν επιμελώς αποστάσεις από την συμπεριφορά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφερε στο φως δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», που ανέφερε ότι η αναπληρώτρια υπ. Εργασίας -η οποία είναι και εξωκοινοβουλευτική υπουργός- λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου επειδή τυπικά εμφανίζεται ως κάτοικος Νέας Υόρκης. Η απομάκρυνση Αντωνοπούλου έδωσε εκ νέου τροφή στα σενάρια περί ανασχηματισμού, τα οποία είχαν ατονήσει μετά τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και την οικονομία.

Το δύο τηλεφωνήματα και η κατάργηση της διάταξης

Πλούσιο είναι και το παρασκήνιο που οδήγησε στην αποπομπή της κ. Αντωνοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την κυκλοφορία του σχετικού δημοσιεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός. Το πρώτο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς την αναπληρώτρια υπουργό φέρεται να έγινε το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου νε εκφραστεί η δυσαρέσκεια του κ. Τσίπρα και να δοθούν οι όποιες εξηγήσεις από την κ. Αντωνοπούλου.

Την Δευτέρα, φαίνεται να έγινε ένα δεύτερο τηλεφώνημα, μετά τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού, όπου διαπιστώθηκε και ο «χωρισμός». Σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το πολύ κακό κλίμα, η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι θα καταργήσει τη σχετική διάταξη που προβλέπει το επίδομα που ελάβε η κ. Αντωνοπούλου. Διάταξη που η ίδια η κυβέρνηση είχε ψηφίσει στο πλαίσιο της ψήφισης του τρίτου μνημονίου.

Τα σενάρια για μίνι-ανασχηματισμό

Πρέπει να σημειωθεί μετά την αποπομπή Αντωνοπούλου και την παραίτηση Παπαδημητρίου «φουντώνουν» ξανά τα σενάρια περί ανασχηματισμού τα οποία είχαν ατονήσει την τελευταία περίοδο. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός μικρού και όχι δομικού ανασχηματισμού που θα διορθώνει δυσλειτουργίες και θα καλύπτει κενά.

Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμιστεί αφορά τις τρεις, πλέον, κενές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Η πρώτη αφορά το χαρτοφυλάκιο της παιδείας, μετά και την πρόσφατη παραίτηση του υφυπουργού κ. Ζουράρι,  το δεύτερο το ιδιαιτέρως κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της ανεργίας, μετά την αποπομπή της κ. Αντωνοπούλου και το τρίτο τη θέση του υπουργείου Οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here