Πληροφορίες για πραξικόπημα στην Τουρκία – ΑΚΡ: ”Σε ετοιμότητα, ο κρατικός μηχανισμός”

83

ήμες για μία νέα πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στην Τουρκία διαδίδονται τις τελευταίες μέρες στη γείτονα χώρα.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι τεράστια, με πολιτικούς να βγαίνουν και να κάνουν δηλώσεις.

Ίσως δεν ήταν τυχαία και η συνάντηση που είχε πριν λίγο ο Χ. Φιντάν με τον Ρ. Ερντογάν πριν λίγο. 

Τα συμφέροντα είναι τεράστια αυτή την στιγμή. Πολλές οι χώρες και τα συμφέροντα που θα ήθελαν να ρίξουν τον Ερντογάν. 

Αυτή την φορά στο ”μάτι του κυκλώνα” έχει μπει η Τουρκία και από την Ρωσία, λόγω Ιντλίμπ, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.

«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων! Ας αφήσουμε στο ψυγείο τα προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε»  δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία. Η συζήτησηγια πιθανό πραξικόπημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις των δυο πολιτικών, προέκυψαν σαν απάντηση σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, στο περιθώριο εκδηλώσεων των κομμάτων τους και με αφορμή μια έκθεση που κυκλοφόρησε προ ημερών από την αμερικανική ΜΚΟ Rand Corporation (έχει τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και άλλων ιδιωτικών οργανισμών), στα τέλη Ιανουαρίου. 

Η έκθεση αυτή, περιέγραφε διάφορα πιθανά σενάρια για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Δύση, τα οποία ένας πολιτικός αναλυτής,  ο Abdülkadir Selvi είδε σαν «προσπάθεια των ΗΠΑ να ξεκινήσουν ένα πραξικόπημα εναντίον του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας μέσα στο 2020».

Η έκθεση της Rand Corporation, που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιανουαρίου, περιγράφοντας πιθανά σενάρια για το μέλλον της συμμαχίας της χώρας με τη Δύση , θεωρήθηκε ως “μήνυμα” των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάποιους πιθανόν εντός Τουρκίας, ώστε να προβούν σε πραξικόπημα μέσα στο 2020 και όχι ως ανάλυση”, έγραψε ο ίδιος.

Τα σχόλια του Selvi ήρθαν μετά από μια εβδομάδα έντονης δημοσιότητας του θέματος, την οποία ξεκίνησε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak και του επικεφαλής της, Yusuf Kaplan, ο οποίος ανταποκρίθηκε στα σχόλια του πρώην αρχηγού του στρατού İlker Başbuğ, ο οποίος κατηγόρησε το AKP ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης  FETÖ, το ακρωνύμιο της οργάνωσης των οπαδών του Fethullah Gülen.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ