Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή στο Τατούλη… για υποβάθμιση και ρύπανση περιβάλλοντος

83

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή αποφάσισε σήμερα το Εφετείο της Καλαμάτας κρίνοντας ένοχους τον πρώην Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τον πρώην Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη με φόντο τα όσα είχαν συμβεί με τον ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου στην Πύλο στο παρελθόν.

Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση με τους δύο αυτοδιοικητικούς να κατηγορούνται για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος στις καταστάσεις γύρω από το ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου στο διάστημα μεταξύ 2013 και 2014, τότε που είχαν εκδηλωθεί και πυρκαγιές στην εν λόγω χωματερή. Πρωτόδικα η ποινή πους είχε επιβληθεί ήταν 24 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία επιχειρήθηκε κι από τις δύο πλευρές των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων – ο κ. Η. Κοκκίνης υπερασπίστηκε τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πέτρο Τατούλη και οι Μ. Βεζυρέα και Χρ. Παναγιωτόπουλος τον Γ.Γ. της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρη – να σημειωθεί πως δεν υπήρχε αρμοδιότητα ή υπαιτιότητα στις πράξεις τους και πως σε ότι προχώρησαν το έπραξαν σωστά. Πολλές φορές μάλιστα το… μπαλάκι των ευθυνών πεταγόταν προς την πλευρά του ΦοΔΣΑ αναφέροντάς τον ως… αρμόδιο που αυτός θα έπρεπε να απολογείται.

Την όλη διαδικασία είχε κινήσει ως πολίτης από παλιά και με φόντο τις φωτιές που είχαν ξεσπάσει στη χωματερή ο Δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος και στην κατάθεσή του ανέδειξε τα ζητήματα αλλά και την ευθύνη που είχαν ο πρώην Περιφερειάρχης και ο πρώην Δήμαρχος – πέραν των όσων καθορίζονται από αποφάσεις κανονιστικές – και στο πλαίσιο της σύναψης προγραμματικής σύμβασης που είχε συναφθεί και που καθόριζε επ’ ακριβώς τα θέματα και τις αρμοδιότητες στη σχέση Περιφέρειας, Δήμου και ΦοΔΣΑ για τη λειτουργία του μπαλοποιητή εκεί.

Ερωτώμενος ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε πως υπήρχε δόλος στις ενέργειές τους και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί “σε αυτή τη χώρα όλοι να δηλώνουν πως δεν είναι υπεύθυνοι και να παίζουν τις… κουμπάρες με την ευθύνη”.

Ο Εισαγγελέας από την πλευρά του ήταν καταπέλτης σημειώνοντας πως στοιχειοθετείται και για τους δύο κατηγορούμενους αρμοδιότητα, ανέφερε πως δεν ήταν σύννομες οι ενέργειές τους, ενώ ανέδειξε και δόλο στο όλο αδίκημα στις πράξεις τους.

Η Έδρα από την πλευρά της αξιολογώντας πλήρως τα στοιχεία ανακοίνωσε την απόφαση κρίνοντας ως ενόχους και Τατούλη-Καφαντάρη, και, αφού παρατέθηκαν και ζητήθηκαν ελαφρυντικά ανακοινώθηκε η ποινή, ένας χρόνος φυλάκιση με τριετή αναστολή!

Δήλωση από την πλευρά των πληρεξούσιων δικηγόρων της πλευράς Καφαντάρη

Η σημερινή δικαστική κρίση του Τριμελούς Εφετείου δεν ήταν θετική ως προς την αποδοχή των νομικών επιχειρημάτων που αναπτύξαμε στο ακροατήριο, υποστηρίζοντας τη μη ευθύνη του εντολέα μας κ. Δημητρίου Καφαντάρη για το αποδιδόμενο αδίκημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος. Ευνόητα, θα αναμένουμε το αναλυτικό περιεχόμενο της απόφασης, όταν καθαρογραφεί, για να διαπιστώσουμε τις ακριβείς νομικές θέσεις που το Δικαστήριο υιοθέτησε σχετικά με ισχυρισμούς μας που αφορούσαν στην ερμηνεία κρίσιμων νομοθετικών διατάξεων για το φορέα στον οποίον ανήκει, πράγματι, η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως, επίσης, και στη συνδρομή καταστάσεων σύγκρουσης καθηκόντων και κατάστασης ανάγκης, πέραν, βέβαια, της έλλειψης δόλου.

Η πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης, με στοιχεία μεγάλου νομικού ενδιαφέροντος, επιβάλλει την εκ μέρους μας εξάντληση των βαθμών ποινικής δικαιοδοσίας, πιστεύοντας δικαιολογημένα στη βασιμότητα των απόψεών μας, ενόψει και του γεγονότος ότι οι ενέργειες του Δημάρχου εκπορεύτηκαν από την πεποίθησή του υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, εντός του πλαισίου διασφάλισης της υγείας των δημοτών του.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι

Χρήστος Παναγιωτόπουλος και Μαρικαίτη Βεζυρέα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ