Πομάκοι: Ανεπιθύμητος ο Τσαβούσογλου – Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα

114

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις Πομακικών συλλόγων, ενόψει της ιδιωτικής επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Θράκη, αύριο Κυριακή. Στο στόχαστρο των συλλόγων η εμμονή της Άγκυρας, να χαρακτηρίζει «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή.

Οι σύλλογοι κήρυξαν τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή, και εικάζεται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν θα επισκεφθεί τελικά τα Πομακοχώρια.

«Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα- Είμαστε Ελληνες Πομάκοι»
«Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι», τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης.

Σε ανάρτησή του αναφέρει:

«Εμείς όταν πεθαιναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακομα και ατομικα πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή!

Ακούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες χωρίς να τους πέφτει λόγος να θέτουν ζητήματα «τουρκικής μειονότητας» η μειονοτητα είναι μια και έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λοζάνης και είναι Μουσουλμανικη καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο την θρησκεία!

Για αυτό λοιπόν σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – Γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε!

Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονοτητας όπως την αποκαλείτε αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονοτητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες τις ελευθερίες της πατρίδας μας!».

Hlektra.gr.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ