Προειδοποίηση Λέκκα: 160 περιοχές μπορεί να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα

54

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για 160 περιοχές σε όλη τη χώρα, που μπορεί να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα προληπτικής δράσης, διατύπωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Υπάρχουν 160 περιοχές σε όλη τη χώρα που πιθανώς να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς να είμαστε σε θέση να δράσουμε προληπτικά, γιατί τα έργα που απαιτούνται είναι μεγάλα και οι προϋπολογισμοί τους εκτός των δυνατοτήτων της χώρας μας στην τρέχουσα συγκυρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Οι δηλώσεις έγιναν σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), όπου ομάδα ερευνητών υπό την επιστημονική ευθύνη του κ. Λέκκα, παρουσίασαν τη μελέτη διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου στους 66 δήμους της Αττικής.

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα»

Πάντως, ο κ. Λέκκας αποκάλυψε τους φόβους του για το λεκανοπέδιο Αττικής, λέγοντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως, τίποτε.

Τα έργα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγάλα και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Θα τα κάνουμε με προοπτική 20ετίας και πόσο σίγουροι είμαστε, σήμερα, ότι τα καιρικά φαινόμενα θα έχουν τότε τα χαρακτηριστικά της διανυόμενης εποχής…;».

Την ίδια ώρα, οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε περιαστικές ή και σε αστικές περιοχές όπως συνέβη πρόσφατα στο Μάτι Αττικής, συντελούν πλέον στην επιδείνωση των συνεπειών από τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 4 φορές περισσότερο και κατά 8 φορές πιο πολύ στα καταιγιστικά φαινόμενα!

Σημασία έχει να γίνουν παρεμβάσειε με προληπτικό χαρακτήρα. «Εκείνο που πρέπει να δούμε και να κάνουμε είναι η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, αποδεχόμενοι πλέον τους κινδύνους και την διακινδύνευση μέσα στην πρωτεύουσα», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Τέλος ανάφερε ότι πρέπει να επανασχεδιαστούν όλα τα υπάρχοντα συστήματα σχεδίων κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανά δήμο αλλά ταυτόχρονα για όλους τους δήμους της Αττικής με κάποιες στη συνέχεια εξειδικευμένες παρεμβάσεις, όπου ο κίνδυνος για πλημμύρες είναι υψηλός.

.tribune.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here