Προσκυνητές γιόρτασαν σήμερα τα Θεοφάνια στο Άγιο Όρος-φωτό

174
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.  
 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας με προεξάρχουσα την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, πομπή μοναχών και πολυάριθμων προσκυνητών κατέληξε στην παραλία, όπου παρουσιάσθηκε πριν πολλούς αιώνες πάνω στα κύματα η εικόνα.

Εκεί τελέσθηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων, ρίχνοντας τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα και ταυτόχρονα μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής, κατά παράδοση, έπεσαν να ανασύρουν τον σταυρό.

Στην τελετή του αγιασμού των Υδάτων μεταξύ των προσκυνητών ήταν κι ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Ναυπλίου, Ιορδάνης Δαμιανός με παρέα προσκυνητών από το Ναύπλιο.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό κειμήλιο του Αγίου Όρους μαζί με την εικόνα του «Άξιον Εστίν». Η Παναγία η Πορταΐτισσα των Ιβήρων και η ιστορία της έχει κάνει πολλούς να δακρύσουν αλλά και να πιστέψουν.

Η ιστορία της εικόνας 

Σύμφωνα με την παράδοση αλλά και μαρτυρίες, η εικόνα ανήκε σε μια οικογένεια που ζούσε στη Νίκαια της Μικράς Ασίας τον 8ο αιώνα. Το 829 μεσούσης της «εικονομαχίας» η γυναίκα πουν την είχε αναγκάστηκε να την ρίξει στην θάλασσα για να μην καταστραφεί από τους εικονομάχους.

Επί 170 χρόνια η εικόνα ήταν χαμένη. Μέχρι το 1004. Τότε καλόγεροι της Μονής Ιβήρων είδαν στην θάλασσα ένα φως. Το φως αυτό ήταν ορατό κι από άλλες Μονές.

Περίεργοι να δουν τι συμβαίνει στη θάλασσα πολλοί μοναχοί μπήκαν στις βάρκες και πήγαν προς το φως, όπου διέκριναν μια εικόνα. Όσο πλησίαζαν όμως η εικόνα απομακρυνόταν. Αδυνατώντας να την πλησιάσουν, επέστρεψαν στη Μονή Ιβήρων όπου προσευχήθηκαν.

πηγή-.argolikeseidhseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ