Πρωτοφανές: Ο Sotheby’s μήνυσε την Ελλάδα επειδή ζήτησε πίσω κλεμμένο άγαλμα

87

Σε μία πρωτοφανή στα χρονικά κίνηση προχωρά ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s καθώς πηγαίνει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού στα δικαστήρια επειδή ζήτησε να μην δημοπρατηθεί αρχαιοελληνικό αγαλματίδιο!

Οι Financial Times, που αποκαλύπτουν την υπόθεση, επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ασυνήθιστη νομική απόπειρα του οίκου δημοπρασιών για «να αποσαφηνίσει τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών», όπως αναφέρει, εν μέσω μίας αύξησης των διεκδικήσεων από τις χώρες προέλευσης.

Η αγωγή του οίκου δημοπρασιών έχει ήδη κατατεθεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης και τους κατόχους του αντικειμένου, συγγενείς των εκλιπόντων συλλεκτών Howard και Saretta Barnet, οι οποίοι αγόρασαν το χάλκινο άλογο το 1973.

Το είδωλο που προκάλεσε την αντίδραση είναι κορινθιακού τύπου, ύψους 14 εκατοστών και χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ. Επίσης η αξία του έχει εκτιμηθεί πως ξεκινά από τα 150.000 και φθάνει τα 200.000 δολάρια.

Το είδωλο επρόκειτο να δημοπρατηθεί μαζί με άλλα κομμάτια της συλλογής του Barnet στη Νέα Υόρκη στις 14 Μαΐου. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της δημοπρασίας, ωστόσο ο Sotheby’s το απέσυρε τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μία μέρα πριν τη δημοπρασία το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έστειλε επιστολή στον δημοπράτη και απέτισε την απόσυρση του ειδώλου και την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Στη σχετική επιστολή το υπουργείο σημειώνει πως δεν υπάρχει τίποτα στα αρχεία του που να δείχνει πως το αντικείμενο «βγήκε νόμιμα από τη χώρα» και επιφυλάσσεται «του δικαιώματος να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα» για τον επαναπατρισμό του.

Ο Sotheby’s απέρριψε τις ελληνικές αξιώσεις, υποδεικνύοντας ότι το άλογο είχε πωληθεί το 1967 σε δημοπρασία της Ελβετίας, πριν περάσει στη συλλογή των Barnets.

Ο οίκος απέσυρε την τελευταία στιγμή το ειδώλιο από τη δημοπρασία του Μαΐου, καθώς η διεκδίκησή του από την Ελλάδα έβλαπτε την εμπορική αξία του.

Σε άλλες περιπτώσεις αμφισβητούμενης προέλευσης, οι ιδιοκτήτες και οι οίκοι συνήθως αποσύρουν από δημοπρασίες τέτοιου είδους αρχαιότητες, καθώς δεν μπορούν να τις πωλήσουν, και διαπραγματεύονται πίσω από κλειστές πόρτες με τη χώρα που τις διεκδικεί, προκειμένου να πωλήσουν σε αυτή το σχετικό αντικείμενο.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ