“Ράπισμα” στον Τραμπ από τη Γερουσία…κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400

100

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε σήμερα υπέρ της αναίρεσης του βέτο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ενός νομοσχεδίου για την εθνική ασφάλεια ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400.

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, υιοθέτησε με τα 2/3 και πλέον των ψήφων τον προϋπολογισμό παρά τις «ενστάσεις του προέδρου», σε μία απόφαση κόλαφο για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η ψηφοφορία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ακύρωση βέτο της προεδρίας του Τραμπ και θεωρείται ευρέως ως μια οξεία κριτική σε βάρος του, τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, έκανε το ίδιο τη Δευτέρα, το κείμενο υιοθετείται οριστικά.

Η Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act- NDAA), που ορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας της χώρας, υπερψηφίζεται κάθε χρόνο από το 1960.

Η Γερουσία των ΗΠΑ, βρήκε την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να ακυρωθεί το βέτο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το αμυντικό νομοσχέδιο και τώρα, επί της ουσίας, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει πίσω τους πυραύλους ή να μην τους χρησιμοποιήσει ώστε να ακυρωθούν οι κυρώσεις προς την χώρα.

Συνολικά 81 γερουσιαστές ψήφισαν εναντίον του προεδρικού βέτο και μόνο 12 υπέρ του, σε μία ιστορική ήττα για τον πρόεδρο Τραμπ.

Η πλειοψηφία επιτεύχθηκε και έτσι θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους ο αμυντικός προϋπολογισμός για το επόμενος έτος ο οποίος περιλαμβάνει και τις κυρώσεις προς την Τουρκία για την αγορά των πυραύλων S-400.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ