Ραζβάν Λουτσέσκου… η δημοκρατική Ελλάδα του επιτρέπει…να βγάζει το “παντεσπάνι” του και να μας βρίζει…!

91

Υπάρχει ήδη μεγάλος οπαδικός φανατισμός. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να τον ενισχύουν τα υπεύθυνα δημόσια πρόσωπα, κάνοντας ανιστόρητες – και προσβλητικές για τη χώρα που τους φιλοξενεί- ιστορικές συγκρίσεις. Κάποιος να τους μαζέψει.

Εχω το βίτσιο να παρακολουθώ εκπομπές αθλητικών ραδιοφώνων, στις οποίες μιλάνε ακροατές. Αυτό που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα είναι ένας προχωρημένος φανατισμός οπαδών του ΠΑΟΚ από τη Βόρεια Ελλάδα και, κυρίως, από τη Θεσσαλονίκη. Η συνηθέστερη-και πιο ήπια- φράση που λένε είναι: «Εσείς οι Αθηναίοι μας κλέψατε το Πρωτάθλημα, μας πολεμάτε».

Κατανοητό έως ένα βαθμό. Οι οπαδοί (όλων των ομάδων) σπάνια παραδέχονται ότι, για κάτι που έπαθε η ομάδα τους, μπορεί να φταίει η διοίκησή της ή και κάποιοι ανεγκέφαλοι από τους ίδιους(τους οπαδούς). Εν προκειμένω είναι δύσκολο να παραδεχτούν ότι ο ΠΑΟΚ έχασε το Πρωτάθλημα από έναν δικό τους, που πέταξε ένα αντικείμενο σε αντίπαλο προπονητή ή από τον ιδιοκτήτη της ομάδας, που μπούκαρε στο γήπεδο. Δεν γίνεται να το παραδεχτούν κι έτσι για όλα φταίνε οι «Νότιοι» που πολεμάνε τους «Βόρειους».

Το ξαναλέμε: κατανοητό έως ένα βαθμό. Τι γίνεται, όμως, όταν τέτοιες επικίνδυνες αντιλήψεις ενισχύονται από υπεύθυνους των ομάδων; Και τι γίνεται όταν ο προπονητής της ομάδας όχι μόνο συμπεριφέρεται ως χούλιγκαν, αλλά ξεπερνάει ακόμα και τα όρια του χουλιγκανισμού με πρωτοφανείς δηλώσεις, που προσβάλλουν βάναυσα της χώρα που τον φιλοξενεί, ανακατεύοντας την πιο αποτρόπαια περίοδο της παγκόσμιας Ιστορίας;

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, προπονητής του ΠΑΟΚ, πήγε στην πατρίδα του, την Ρουμανία, για διακοπές κι εκεί εξεστόμισε τα εξής: «Μόνο στη φασιστική Γερμανία συνέβη αυτό που συνέβη φέτος στο ελληνικό Πρωτάθλημα» (εδώ)!

Ο κύριος αυτός δεν αρκείται στις συνεχείς δηλώσεις με μοτίβο «μας έκλεψαν το Πρωτάθλημα». Αυτό είναι κατανοητό. Φτάνει στο σημείο να καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση, στις αθλητικές αρχές και στην αθλητική δικαιοσύνη(όλοι αυτοί τιμώρησαν την ομάδα) ότι χρησιμοποίησαν μεθόδους των…ναζί!

Ένας τέτοιος ισχυρισμός θα ήταν αυτόχρημα μόνο γελοίος, αν δεν ήταν και επικίνδυνος. Διότι τον ακούνε και τον διαβάζουν χιλιάδες φανατισμένα παιδιά-οπαδοί, που θα φανατιστούν ακόμα περισσότερο. Και , επιπλέον, πέραν των ποδοσφαιρικών, καλλιεργεί αυτό που είπαμε στην αρχή: την αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε (κακούς) Νότιους και (καλούς) Βόρειους και οι πρώτοι καταπιέζουν, κλέβουν και εν γένει αδικούν τους δεύτερους.

Μπορεί να λέγονται τέτοιες επικίνδυνες χοντράδες από υπεύθυνα δημόσια πρόσωπα; Δυστυχώς, ο Λουτσέσκου φαίνεται ότι αντιγράφει ορισμένους ανεγκέφαλους Ελληνες πολιτικούς, οι οποίοι χαϊδεύουν τα αυτιά των οπαδών κυνηγώντας ψηφαλάκια. Αν τώρα τον καλέσει ο αθλητικός δικαστής, όπως οφείλει, θα έχουμε νέο «ξεσηκωμό» των «Βορείων».

Είμαι εναντίον των απαγορεύσεων και των τιμωριών, ο λόγος πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερος, ακόμα και ο οξύς λόγος, αλλά όχι ο εντελώς ανεύθυνος λόγος. Μπορεί να λέει ο προπονητής ότι αδικείται η ομάδα του, ακόμα και ότι της έκλεψαν έναν τίτλο. Δεν πειράζει, θα τον πάρει άλλη φορά.

Δεν μπορεί να κάνει έτσι ασυλλόγιστα συσχετισμό της ναζιστικής Γερμανίας με τη σημερινή Ελλάδα, στην οποία φιλοξενείται και εργάζεται ανεμπόδιστα. Ας σκεφθεί και αυτός και όσοι οπαδοί ήδη τον δικαιολογούν ότι στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως αυτό που βίωσε η πατρίδα του, η Ρουμανία, επί δεκαετίες, δεν θα είχε προλάβει να πει κάτι τέτοιο και θα βρισκόταν αλλού.

Η δημοκρατική Ελλάδα του το επιτρέπει, ας μην ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης.

ΥΓ1: Όλα αυτά ισχύουν με τους Λουτσέσκου όλων των ομάδων, που επιδίδονται στο σπορ του φανατισμού των οπαδών τους με ανοίκειες εκφράσεις και απαράδεκτες ιστορικές συγκρίσεις.

ΥΓ2: Για να κλείσουμε κάπως πιο χαλαρά, την πιο καλή αντίδραση τη βρήκα σε έναν ιστότοπο της ΑΕΚ. Είναι αυτή εδώ.

protagon.gr/Γιώργος Καρελιάς  -η φωτο απο το κείμενο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here