Σάλος από την επίθεση Ρουβίκωνα στον ναό της Δημοκρατίας

56

 

Το μεσημέρι της Τρίτης (21/05) περίπου 15 άτομα έκαναν «ντου» από την πλευρά του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Σάλος έχει δημιουργηθεί εντός και εκτός Ελλάδος, από την προκλητική επίθεση του Ρουβίκωνα μέρα-μεσημέρι στη Βουλή, στο ναό της Δημοκρατίας, με μπογιές και καπνογόνα ενώ μάλιστα, όπως αποδεικνύεται η ΕΛΑΣ φοβόταν μια τέτοια κίνηση.

Το μεσημέρι της Τρίτης (21/05) περίπου 15 άτομα έκαναν «ντου» από την πλευρά του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Αρχικά τα μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν μπογιές στον τοίχο της Βουλής, λίγο μετά τις 14:10 το μεσημέρι. Στη συνέχεια, πέταξαν και καπνογόνα -τα γνωστά στους ναυτικούς ως «βαρελάκια» ή αλλιώς καπνογόνα ημέρας για σήμανση θέσεως και καθορισμό κατεύθυνσης ανέμου.

Αμέσως μετά, τράπηκαν σε φυγή, ενώ στα πλάνα φαίνεται έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα ένας αστυνομικός να τρέχει προς το μέρος τους. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η προσαγωγή ενός ατόμου ως υπόπτου για την επίθεση, μετατράπηκε σε σύλληψη.

Ολα αυτά συνέβησαν μπροστά στα έντρομα και απορημένα μάτια των τουριστών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω από τη Βουλή.

Στιγμές αργότερα, ο Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση υποστηρίζοντας ότι είναι στο πλαίσιο αλληλεγγύης προς τον απεργό πείνας, αρχιτρομοκράτη της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η επίθεση έγινε αμέσως πρώτο θέμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα, αλλά και αλγεινή εντύπωση στο εξωτερικό.

Εκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση
Η είδηση της επίθεσης στην ελληνική Βουλή έκανε τoν γύρο του κόσμου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters «βάνδαλοι πέταξαν κόκκινη μπογιά στο κτίριο της βουλής, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα στην κεντρική Αθήνα προτού διασκορπιστούν στους γύρω δρόμους. Η επίθεση, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά. Αρκετές κόκκινες κηλίδες διακρίνονταν στην πρόσοψη τους Βουλής, στην πλατεία Συντάγματος, ενώ οι δράστες, πέταξαν δύο καπνογόνα προτού διαφύγουν πεζή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τον γύρο του κόσμου κάνει η επίθεση Ρουβίκωνα στη Βουλή – «Τέτοιες επιθέσεις είναι συχνές στην Αθήνα»
ΕΛΛΑΔΑ 21|05|2019 | 15:44

Βίντεο: Η στιγμή της επίθεσης του Ρουβίκωνα στη Βουλή, χωρίς κανένα εμπόδιο
ΕΛΛΑΔΑ 21|05|2019 | 16:30

Επίθεση στη Βουλή: Τουρίστες φωτογραφίζουν τις μπογιές στους τοίχους! [εικόνες]
ΕΛΛΑΔΑ 21|05|2019 | 15:35
Το πρακτορείο αναφέρει ότι «τέτοιες επιθέσεις είναι συχνές στην Αθήνα, αλλά σπάνιες κατά της βουλής. Νωρίτερα αυτό τον μήνα άγνωστοι πέταξαν μαύρη μπογιά στους τοίχους που περιβάλλουν την κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ομάδα αναρχικών που διαμαρτύρονται για την απόφαση των Αρχών να μη χορηγήσουν άδεια από τη φυλακή σε καταδικασμένο εκτελεστή της οργάνωσης 17Ν, που είναι υπεύθυνη για σειρά δολοφονιών στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι το 2000»

ΝΔ: Ξεχείλισε το ποτήρι
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ για την επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Αυτή ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη.

Και πρόσθεσε: «Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους που σε 4 ημέρες έχει εκλογές και δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε το κτήριο που συμβολίζει την Ελληνική Δημοκρατία. Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές. Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής ας γνωρίζουν από τώρα ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα, με την ψήφο του ελληνικού λαού».

Γεννηματά: Η ανοχή της κυβέρνησης εξελίσσεται σε συνενοχή
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά μετά την συνάντηση της με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, δήλωσε: «Η ανοχή της Κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει έρθει η ώρα να πάμε μπροστά με ασφάλεια για τους πολίτες και στήριξη στους αστυνομικούς που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν σήμερα τη δουλειά τους».

Αποκαρδιωτικό το θέαμα έξω από τη Βουλή
Ενωση Κεντρώων: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο
«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον έλεγχο στην δημόσια τάξη και ασφάλεια, από τη μια ο Ρουβίκωνας με τις επιθέσεις, από την άλλη ο Κουφοντίνας με τις άδειες του και οι ληστείες που κάνουν εγκληματικά στοιχεία επωφελούμενοι το νόμο Παρασκευόπουλου, έχει δημιουργήσει μια αφόρητη ατμόσφαιρα» αναφέρει η Ενωση Κεντρώων. «Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται πατώντας ένα κουμπί να τα λύσει όλα, όμως το κράτος θέλει εκ βάθρων αναδιοργάνωση και ξεκίνημα από μηδενική βάση» καταλήγει.

Αγνωστοι πέταξαν κόκκινες μπογιές στη Βουλή έξω από το γραφείο του Νίκου Βούτση
Ποτάμι: Ως πότε θα κάνουν ό,τι γουστάρουν;
Ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής, με αφορμή την επίθεση: «Ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι “μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε”. Και το θέμα είναι έως πότε».

Βούτσης: Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική η επίθεση
Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καταδίκασε την επίθεση , χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική».

Θορυβήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση θορυβήθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι εξεδόθη ανακοίνωση τόσο από το γραφείο του πρωθυπουργού όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες καταδικάζεται απερίφραστα η επίθεση.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, για την επίθεση με μπογιές και καπνογόνα στο κτίριο της Βουλής. «Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες» λέει το Μαξίμου.

«Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο. Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

 

Περίμεναν την επίθεση αλλά… αιφνιδιάστηκαν!
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι η ΕΛΑΣ φοβόταν επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή παρόλα αυτά… αιφνιδιάστηκε.

Ενα εσωτερικό έγγραφο της ΕΛΑΣ που στάλθηκε στις 13 Μαΐου 2019 αποδεικνύει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περίμενε την επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η ιστοσελίδα tovima.gr είχε αποκαλύψει το εν λόγω έγγραφο της ΕΛΑΣ με τίτλο «Μέτρα Προστασίας του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων» το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παρακαλούμε όπως, από λήψεως της παρούσας, να εντατικοποιήσετε στο έπακρο τα μέτρα προστασίας του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων προς πρόληψη και αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής παρέμβασης κι οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος του».

Στο έγγραφο ζητείται «ετοιμότητα, επαγρύπνηση και αποφυγή εφησυχασμού» από τους αστυνομικούς γύρω από την Βουλή, προκειμένου να αποτραπεί μια ενέργεια που θα εκθέσει τη ΕΛΑΣ και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Ως εκ τούτου, πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα που εγείρονται για τον αιφνιδιασμό της ΕΛΑΣ από το «ντου» του Ρουβίκωνα στη Βουλή, μέλη του οποίου πέταξαν μπογιές και καπνογόνα κατά του κτιρίου, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

Δείτε το επίμαχο έγγραφο της ΕΛΑΣ που δημοσιοποίησε το tovima.gr:

Εντολή για ΕΔΕ από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ
Πάντως με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ανατέθηκε σε Αντιστράτηγο του Σώματος η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για το σημερινό περιστατικό εξωτερικά του κτιρίου της Βουλής.

Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για την άδεια Κουφοντίνα
Την ίδια ώρα, που ο Ρουβίκωνας έκανε την «καταδρομική» επίθεση στη Βουλή, στον Αρειο Πάγο συζητούνταν, κεκλεισμένων των θυρών, στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα, η αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου που «έκοψε» την χορήγηση της 7ης άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υπόψιν του Ποινικού Τμήματος, με πρόεδρο την Δήμητρα Κοκοτίνη, τέθηκε τόσο το υπόμνημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, όσο και η εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, που άσκησε την αναίρεση.

Κατά την κ. Δημητρίου, το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου πρέπει να αναιρεθεί διότι και οι πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται παλιότερες γνωμοδοτήσεις, από το 1993 μέχρι και το 2011, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, σύμφωνα με τις οποίες και πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια, εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης.

Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται τα επόμενα 24ώρα. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση, το θέμα θα κριθεί εκ νέου από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, με νέα σύνθεση.

Τέλος, όση ώρα συνεδρίαζε το Ποινικό Τμήμα ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν έξω και πέριξ του Αρείου Πάγου.
Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ