Σε εξέλιξη η κούρσα και οι ανταγωνισμοί για το εμβόλιο

122

Στην παγκόσμια κούρσα καπιταλιστικών κρατών και μονοπωλιακών ομίλων για την εξεύρεση θεραπείας και εμβολίου κατά της Covid-19 αναφέρθηκε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χωρίς ωστόσο να αμφισβητεί τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό, την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων με σκοπό το κέρδος.

Οι χώρες που βάζουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά των άλλων στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού επιδεινώνουν την πανδημία, προειδοποίησε χτες ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ζητώντας να σταματήσει ο «εμβολιαστικός εθνικισμός». Θυμίζουμε ότι ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία αποτελούν τους βασικούς «παίκτες» τέτοιων προσπαθειών.

Ο ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ, Μπρους Εϊλγουορντ, συνέστησε σε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν φέτος ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών από ενδεχόμενη μόλυνση από κορονοϊό.

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκοβ, σχολίασε ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να έχει αναπτύξει αντισώματα, εξηγώντας ότι οι ειδικοί ακόμα μαθαίνουν πόσο ισχυρή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον SARS-CoV-2 και πόσο διαρκεί. Η ίδια σχολίασε ότι αν ο κορονοϊός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι πιθανό να εισέλθει και στα σχολεία, ενώ υπενθύμισε πως ακόμη και «νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν τον ιό», συνιστώντας να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Στο μεταξύ ο ΠΟΥ προειδοποίησε χτες πως οι νέοι μεταξύ 20 και 40 ετών είναι οι κύριοι μεταδότες του νέου κορονοϊού, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες.

Χτες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπέρασε τα 22 εκατ. και οι θάνατοι τις 778.000. Οι ΗΠΑ καταμέτρησαν άλλα 39.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 173.000. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία, τη χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, αυξήθηκε σε 108.536 νεκρούς, από τους 3,4 εκατ. που έχουν διαγνωστεί.

Κινεζικό εμβόλιο τον Δεκέμβρη

Χτες ο πρόεδρος της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας «Sinopharm» ανακοίνωσε πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το Δεκέμβρη και θα κοστίζει περίπου 150 δολάρια, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Το τρίτο στάδιο ξεκίνησε τον Ιούνη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα Ινστιτούτα Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου και της Γουχάν μπορούν να παράγουν 120 εκατ. και 100 εκατ. εμβόλια αντίστοιχα το χρόνο, δήλωσε ο ίδιος.

Η Ινδία βρίσκεται σε επαφές για να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», αναμένοντας τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης η Ινδία εξετάζει άλλα εμβόλια, όπως της βρετανικής «AstraZeneca» και της αμερικανικής «Moderna».

Η Βραζιλία ενέκρινε κλινικές δοκιμές φάσης 3 για το υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη «Janssen», τη φαρμακευτική θυγατρική της «Johnson & Johnson». Πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνεται για δοκιμές σε ανθρώπους στη Βραζιλία.

Χτες ο ΠΟΥ κάλεσε τους παρασκευαστές φαρμάκων να παρακολουθούν όλες τις απαραίτητες έρευνες και τα βήματα στη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου, ενώ δήλωσε πως βρίσκεται σε συντονισμό με τη Ρωσία, την πρώτη χώρα που ενέκρινε εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η Κούβα «κοντά» σε εμβόλιο

Χτες ο πρόεδρος της κουβανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «BioCubaFarma» ανακοίνωσε πως υπάρχει «σταθερή και ταχεία πρόοδος» για την ανάπτυξη «ενός αποτελεσματικού εμβολίου», κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για ολόκληρο το σύστημα επιστήμης και καινοτομίας της χώρας. Κουβανοί επιστήμονες εργάζονται επί του παρόντος σε τέσσερα πιθανά εμβόλια, ένα από τα οποία είναι πολύ προχωρημένο σε δοκιμαστικές μελέτες, πρόσθεσε.

Συμφωνία Regeneron – Roche

Την συμφωνία με την αμερικανική Regeneron για την παρασκευή και τη διανομή του εμβολίου REGN-COV2 ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Roche θα αναλάβει τη διανομή του εμβολίου εκτός των ΗΠΑ, ενώ η Regeneron θα επικεντρωθεί στην αμερικανική αγορά.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά τρεισήμισι φορές την κανότητα παραγωγής του εμβολίου το οποίο είναι συνδυασμός δύο αντισωμάτων και βρίσκεται στην φάση 2/3 των κλινικών δοκιμών.

Οι τελευταίες κλινικές δοκιμές πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και να πραγματοποιηθούν από κοινού από τα δύο εργαστήρια.

Ο όμιλος Roche, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βασιλεία της Ελβετίας, πραγματοποίησε το 2019 τζίρο 61,5 δισεκ. ελβετικών φράγκων (57 δισεκ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 168 υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19 αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, όμως κανένα δεν είναι ακόμη έτοιμο για να διατεθεί στην αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ