Σε επικίνδυνη κατάσταση υγείας ο Δ. Κουφοντίνας οδηγήθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

101

Ο νόμος δεν ισχύει το ίδιο για όλους

Ηδη σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας ίσως διότι έχουν προηγηθεί κι άλλες πολυήμερες απεργίες πείνας που δεν άφησαν ανεπηρέαστη την υγεία του 60χρονου κρατούμενου. Μάλιστα χθες, ενώ αρχικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Φυλακών, λίγο αργότερα και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης οδηγήθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Η γιατρός που τον εξέτασε με αίτημα της οικογένειας διαπίστωσε «μεγάλη και δυσανάλογη απώλεια βάρους, μεγάλη μυϊκή αδυναμία, δυσανάλογο με την εξωτερική θερμοκρασία αίσθημα ψύχους, μυαλγίες και ναυτία. Εχει εγγράφως αρνηθεί προκαταβολικά οποιαδήποτε “ιατρική πράξη επαναφοράς της υγείας του που θα διαταχθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και την εισαγγελική αρχή της φυλακής”. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την κατάσταση που περιγράφεται, δημιουργούν συνθήκες αυξημένης ανησυχίας για την εξέλιξη της κατάστασής του. Ως εκ των άνω προτείναμε την άμεση μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο, για να εξασφαλισθεί η συνεχής παρακολούθηση για την αποτροπή έκτακτου επεισοδίου».

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα δεν έχει συνεδριάσει το Συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει την τρίτη κατά σειρά κανονική άδεια του κρατουμένου και ότι σε βάρος δύο εισαγγελέων που έδωσαν τις προηγούμενες άδειες διατάχτηκε πειθαρχικός έλεγχος από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Αδεια τώρα στον Δημήτρη Κουφοντίνα»

Ο απεργός πείνας πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Η κατάσταση της υγείας του είναι επικίνδυνη. Δεν πρόκειται για υπερβολές· ο Δημήτρης είναι 60 χρόνων και η υγεία του εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Πώς φτάσαμε εδώ; Το μόνο βέβαιο είναι ότι για αυτό δεν ευθύνεται ο Κουφοντίνας. Επέδειξε περισσή αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα. Είναι η αυθαιρεσία και η εκδικητικότητα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και η κυβερνητική ολιγωρία που τον υποχρέωσαν να καταφύγει στο ύστατο μέσο πάλης. Οι πειθαρχικές διώξεις κατά των εισαγγελέων της Φυλακής Κορυδαλλού, επειδή έκαναν με εντιμότητα το καθήκον τους συναινώντας στη χορήγηση άδειας, αποτελούν πρωτοφανες γεγονός στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Οπότε το μόνο που μπορεί να καταλογιστεί στον απεργό πείνας είναι η δήλωσή του στην εφημερίδα σας: «Στα ελαττώματά μου δεν περιλαμβάνονται η υποταγή στον εμπαιγμό και τους εκβιασμούς».

Ομως καλώς ή κακώς, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω… Ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι να πάρει άδεια – με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία και τη ζωή του. Δεν αντιλαμβανόμαστε ακριβώς το μένος και τις εμμονές της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, γνωρίζουμε όμως τις συνέπειες που έχει ήδη στην κυβέρνηση η συνέχιση αυτού του αίσχους. Εδώ δεν χωρούν μικροσκοπιμότητες, πείσματα και παιχνίδια. Δεν γίνεται ενώ συμβαίνει μπροστά σου βιασμός να μην παρεμβαίνεις γιατί είσαι κατά της αυτοδικίας…

Υπάρχει λοιπόν μόνο μία λύση και αυτή μπορούν να τη δώσουν όσοι προκάλεσαν το πρόβλημα: Αδεια τώρα στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας , μετά την άρνηση του Εισαγγελέα να δεχθεί το αίτημά του για άδεια εξόδου από τις φυλακές Βόλου

Δελτίο τύπου εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο της Ιωάννας Κούρτοβικ, το οποίο έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα, σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει, πως από τη στιγμή που ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας (2/ 5) έχει χάσει 12,5 κιλά και παρουσιάζει «γενικευμένη αδυναμία», ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος για νεφρική ανεπάρκεια.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

«Προς ενημέρωση, σας κοινοποιούμε την ιατρική γνωμάτευση που εκδόθηκε, με αίτηση της οικογένειας , από το Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου και από τον επιβλέποντα παθολόγο ιατρό κ. Χαράλαμπο Μάνδρο , σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Όπως προκύπτει από αυτήν, ο απεργός έχει απολέσει μέχρι σήμερα 12,5 κιλά, -περίπου αντιστοιχεί σε απώλεια βάρους ενός κιλού σε κάθε μέρα απεργίας πείνας- και συνολικά το 15% του βάρους του , και παρουσιάζει γενικευμένη αδυναμία, ορθοστατική υπόταση, σημεία αφυδάτωσης και απίσχνασης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της οικογένειας από τον επιβλέποντα νεφρολόγο, παρουσιάζει υπεροξέωση , δηλαδή αυξημένη παρουσία οξέος στο αίμα και πτώση του Ph, εξέλιξη που θεωρείται επικίνδυνη για την πρόκληση νεφρικής ανεπαρκείας και συναφών βλαβών που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ