Στήριξη από τράπεζες και Motor Oil έλαβε το Χρηματιστήριο

124
Μετά από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και αρκετών εναλλαγών προσήμου το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει τελικά θετικά, χωρίς όμως να μπορέσει να άρει την επιφυλακτικότητα που επικρατεί λόγω της ανησυχίας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και της καθίζησης των τουριστικών υπηρεσιών της χώρας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 641,43 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 634,77 μονάδων (-0,65%) και 646,26 μονάδων (+1,15%). Ο τζίρος έφτασε στα 45,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 580 χιλ. τεμάχια.

Στήριξη από τράπεζες και Motor Oil έλαβε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,47%, στις 1.549,36 μονάδες, ενώ στο +0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 845,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,66% στις 370,17 μονάδες.

Οι επιλεκτικές κινήσεις και το εύθραυστο κλίμα εξακολουθούν να είναι τα δύο χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς το τελευταίο διάστημα, με τους αγοραστές να περιορίζονται μόνο στη διατήρηση των αμυνών έναντι των βραχυπρόθεσμων, και πολλές φορές των intraday, κινήσεων που κυριαρχούν. Η επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα μάλιστα που ο ελληνικός τουρισμός “ανοίγει” δεν επιτρέπει την ανάληψη ρίσκου, καθώς τα δεδομένα και οι όποιες εκτιμήσεις για την οικονομία εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Οι προσδοκίες για τη φετινή περίοδο δεν είναι μεγάλες, εντούτοις η τουριστική αγορά προσδοκά να κερδίσει όσα γίνεται περισσότερα από τα φετινά μικρά μερίδια και από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο οι ανησυχίες είναι μεγάλες, δεδομένου ότι η πτώση του τουρισμού έχει καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στα δημόσια έσοδα. Όπως έχει εκτιμήσει το Υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο η πτώση των εσόδων στον προϋπολογισμό είναι της τάξης του 40% σε σχέση με τους στόχους. Ο ίδιος ο υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας έχει εκτιμήσει πως όχι μόνο φέτος αλλά “πιθανόν και του χρόνου, θα το συζητήσουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο” μπορεί να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Όπως όλα δείχνουν η αγορά παραμένει σε ένα κανάλι αβεβαιότητας, προσπαθώντας να υψώσει άμυνες γύρω από επίπεδα που θεωρούνται κρίσιμα. Για μια αντίδραση όμως που να υποδηλώνει μια ανοδική διαφυγή σε υψηλότερα επίπεδα, ούτε λόγος, τουλάχιστον έως ότου  υπάρξει κάποια εξέλιξη που να αλλάξει τους όρους της οικονομίας. Και αυτή η εξέλιξη προφανώς θα έλθει από τις Βρυξέλλες και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η αγορά δεν “συγκινείται” ούτε από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ούτε και από εκείνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό που θέλει είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα δίνει την ώθηση που χρειάζεται η οικονομία, με τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου να διαχέεται και στην περιφερειακή ελληνική αγορά.

Τεχνικά τώρα, τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680, σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου. Για τον FTSE 25 η ζώνη των 1.600 μονάδων γίνεται αντίσταση με τις 1.524 μονάδες να είναι κοντινή στήριξη και οι 1.492 μονάδες η κύρια. Μία κατοχύρωση των 1.600 και μόνο μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στην κύρια 1.650 μονάδες.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το +3,81% της Motor Oil, όπως και το +3,17% της Alpha Bank προσέφεραν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, με την Εθνική και τη Eurobank να συμβάλουν με το +2,48% και +2,18% που κατέγραψαν. Άνω του 1% ήταν και τα κέρδη σε Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ο Φουρλής έχασε 5,65%, με την Πειραιώς να ακολουθεί με -3,76% και τον ΟΛΠ με -3%. Οι απώλειες στην ΕΥΔΑΠ ανήλθαν στο 1,72%, στον Σαράντη στο 1,59%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Coca Cola, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή ο Titan.

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ