Στην Οικονομική Εισαγγελία Αθηνών η υπόθεση με την παράνομη πώληση οικοπέδων στην Κορινθία

288

Στην Οικονομική Εισαγγελία Αθηνών (πρώην Εισαγγελία Διαφοράς)  μεταβιβάσθηκε ο φάκελος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου σχετικά με την παράνομη πώληση οικοπέδων στην περιοχή του Λουτρακίου και της ευρύτερης  Κορινθίας.

Η Οικονομική Εισαγγελία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 35 του νέου νόμου,  διερευνά τα οικονομικά εγκλήματα, που στρέφονται κατά του δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της Ευρωπαικής Ενωσης ή εγκλήματα που κρίνεται ότι βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.

Επίσης  διερευνά κάθε υπόθεση διαφθοράς και στην αρμοδιότητα της  υπάγονται υπουργοί και υφυπουργοί για κακουργήματα που τελούν, εκτός από εκείνα που κατά το σύνταγμα υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, άρθρο 86 του συντάγματος.

Στην αρμοδιότητα των οικονομικών εισαγγελέων, ορίζεται να ανήκουν και βουλευτές η ευρωβουλευτές αν τελούν κακουργήματα αλλά και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές και υποδιοικητές και πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Επίσης οι διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όταν αυτά χρηματοδοτούνται και επιχορηγούνται από το κράτος.

Παράλληλα οι οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν αυτεπάγγελατα και φορολογικές υποθέσεις, ενώ  έχουν εξουσία για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών για διάστημα ως εννέα μήνες,σε όσους γίνεται έρευνα και υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους για την τέλεση οικονομικών εγκλημάτων και κρίνεται απαραίτητη η δέσμευση.

Η Οικονομική Εισαγγελία δεν  δεσμεύεται, όπως προβλέπει ο νόμος, κατά τις έρευνες της από κανένα απόρρητο, πλην του δικηγορικού, όπως το φορολογικό, το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και  μπορεί να διερευνά τις υποθέσεις της αρμοδιότητας της ψάχνοντας προς κάθε κατεύθυνση.

Για να μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο της, υπάρχει πρόβλεψη για στελέχωση των υπηρεσιών της με ειδικούς επιστήμονες, αριθμός των οποίων αποφασίζεται από τον επικεφαλής της. Οι ειδικοί επιστήμονες  είναι δημοσίοι λειτουργοί, που αποσπώνται για να συνδράμουν τις έρευνες της νέας εισαγγελίας, όπως για παράδειγμα οικονομολόγοι και λοιπά.

Στην εποπτεία της νέας εισαγγελίας  υπάγονται για τη διερεύνση υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, νευραλγικές ελεγκτικές αρχές, όπως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικής Εγκληματικότητας (ΔΕΟΕ), η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

loutrakiblog.gr